Μια αποκαλυπτική συζήτηση: «ΑΙ, είσαι εδώ;»

9 Οκτωβρίου, 2022 ΝΕΑ

Όταν ακούτε «τεχνητή νοημοσύνη» (AI), θεωρείτε πως δεν έχει κάποια σχέση με τη ζωή σας και την καθημερινότητα σας. Εάν όμως το σκεφτείτε πιο ενδελεχώς, τη χρησιμοποιείται πιο συχνά απ’ ότι πιστεύατε. 

Ο τομέας του AI έχει ενδιαφέρον και αποτελεί, αν όχι ήδη το Παρόν, το Μέλλον σίγουρα. Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Athens Science Festival με τίτλο «ΑΙ, είσαι εδώ;», με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Ριζόπουλο, θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν την «επόμενη ημέρα» αλλά και τον κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει το ΑΙ.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ή -πιο σωστά- το ευρύτατο οικοσύστημα γύρω και κάτω από τη «σκέπη» της, έχει μπει από καιρό στη ζωή μας και παίζει ήδη σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν, αξιοποιώντας τη Μηχανική Μάθηση, τη Ρομποτική και τους Αυτοματισμούς, τα Μεγάλα Δεδομένα, τα Analytics, κλπ. και συμβάλλοντας ποικιλοτρόπως στην αναβάθμιση της ποιότητάς της.

Οι στόχοι της είναι πολλαπλοί, ξεκινώντας από το να μας «ξεκουράσει» από βαρετές, επικίνδυνες ή και «βρώμικες» εργασίες και φτάνοντας ως την παροχή άμεσης βοήθειας στη λήψη καλύτερων και σωστότερων αποφάσεων, επί παντός του επιστητού. Η χρήση Face ID στα κινητά, το περιεχόμενο των διαφημίσεων ή των νέων που θα εμφανιστούν σε κάθε χρήστη ανάλογα με τις προτιμήσεις του, η φωνητική εντολή και πολλά ακόμα που δεν τα αναγνωρίζεις με μια πρώτη ανάγνωση.

Στόχος αυτής της ενότητας είναι να παρουσιάσει συγκεκριμένες χρήσεις και βέλτιστες AI εφαρμογές για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες – τελικούς χρήστες, που είτε είναι ήδη εδώ, είτε χτυπούν την “πόρτα” για να μπουν στην καθημερινότητά μας. 

Σε αυτή τη συζήτηση συμμετέχουν με εφαρμογές τους, οι οποίες αξιοποιούν τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας, οι εταιρίες Gerobo (Γεράσιμος Γερολυμάτος), Sleed (Κλεάνθης Ρουμελιώτης), Quadible (Niklas Παλαγκιάς) και Magos (Γρηγόρης Αγριόπουλος), αλλά και εκπρόσωποι των κοινοπραξιών των ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων Shapes (Βασίλης Γιαννακόπουλος), Bridges (Νίκος Αχιλλεόπουλος) και Bacchus (Δημήτρης Παπαγεωργίου). Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ριζόπουλος – Guest star, o Ειδικός Γραμματέας για τη Στρατηγική Προοπτική Διερεύνηση (Strategic Foresight) στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Γιάννης Μαστρογεωργίου.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | Athens Science Festival