Ο Michael Londesborough παίζει με το Πλαστικό!

14 Οκτωβρίου, 2022 ΝΕΑ

 Έχουμε την Εποχή του Λίθου, την Εποχή του Χαλκού, την Εποχή του Σιδήρου και τώρα, την Εποχή του Πλαστικού.  Η ανθρώπινη ιστορία συχνά χωρίζεται σε εποχές, που ορίζονται από το κύριο υλικό της εποχής.

Η πέτρα, το κράμα χαλκού, ο σίδηρος που ανακτάται από μετάλλευμα, είναι υλικά που βρίσκονται στη φύση. Τα πλαστικά, ωστόσο, φτάνουν σε ένα νέο επίπεδο εκλέπτυνσης, καθώς συντίθενται-δημιουργούνται από εμάς!

Με την πάροδο του χρόνου επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πολλούς τρόπους για να συνδυάσουν συστατικά και να συνθέσουν πλαστικά. Τα μόρια διαμορφώνονται με διάφορες ιδιότητες ανάλογα με το τι χρειαζόμαστε: κολλώδες ή ολισθηρό ή ελαφρύ ή μαλακό ή σκληρό ή αφρώδες. Γι’ αυτό τα πλαστικά χρησιμοποιούνται σε τόσα πολλά χρήσιμα καθημερινά προϊόντα, από σπάτουλες μέχρι προφυλακτήρες αυτοκινήτων και από ιατρικά εμφυτεύματα μέχρι υφάσματα για ρούχα. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς οι χημικοί αναπτύσσουν συνεχώς καινοτόμα νέα πλαστικά —για να κάνουν τα αεροσκάφη ελαφρύτερα, τις καρδιές να αντλούν περισσότερο χρόνο, τα τρόφιμα να παραμένουν φρέσκα, τα σπίτια πιο ενεργειακά αποδοτικά και ούτω καθεξής.

Ο ερευνητής Michael Londesborough, του Ινστιτούτου Ανόργανης Χημείας της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) έρχεται στο Athens Science Festival και μας παρέχει μια ειδικά σχεδιασμένη ομιλία, μια συναρπαστική και χιουμοριστική επισκόπηση της χημείας των πλαστικών πολυμερών – τις αρχές της και τις τρέχουσες τάσεις της – με μια σειρά από επιδείξεις-πειράματα.

Διοργάνωση: Τσεχικό Κέντρο Aθήνα & Τσέχικη Πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα

Πληροφορίες για τον Michael Londesborough

Είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανόργανης Χημείας της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) και βραβευμένος επιστημονικός επικοινωνιολόγος και ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Προηγουμένως, ήταν σύμβουλος της Semequip Inc., μιας εταιρείας ανάπτυξης υλικού εμφύτευσης ιόντων. Το 2015, δημοσίευσε την εφεύρεση του πρώτου λέιζερ υδριδίου του βορίου. Συνεργάζεται σε προγράμματα εκλαΐκευσης της επιστήμης με το Βρετανικό Συμβούλιο και την Τσεχική Τηλεόραση. Είναι πρόεδρος του Συμβουλίου του Ινστιτούτου CAS, συγγραφέας 60 επαγγελματικών δημοσιεύσεων, συν-συγγραφέας δύο βιβλίων για τη χημεία του υδριδίου του βορίου και την εφαρμογή τους στις σύγχρονες τεχνολογίες και συνιδιοκτήτης μιας διεθνούς ευρεσιτεχνίας. Είναι πολλαπλός νικητής του διαγωνισμού Best Young Chemist, νικητής του βραβείου Cryptur και βραβευμένος με το μετάλλιο Vojtěch Náprstek για τη συμβολή του στη διάδοση της επιστήμης. Ο Μάικλ έχει διδακτορικό από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Leeds.