Peter Agre | Η διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου μέσω της Ιατρικής

1 Μαρτίου, 2021 ΝΕΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σήμερα καλύτερα και περισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε προηγούμενη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδιαμφισβήτητη πρόοδο που έχει σημειώσει η ιατρική επιστήμη, τα επιτεύγματα της οποίας έχουν συντελέσει στη θεαματική βελτίωση της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Μπορεί η ιατρική να εξελιχθεί από μια εφαρμοσμένη πρακτική βελτίωσης της υγείας των ατόμων σε μοχλό οικοδόμησης ενός καλύτερου κόσμου;

Ο Peter Agre απαντάει θετικά. «Το σημαντικότερο μάθημα που έμαθα, έπειτα από μια καριέρα τεσσάρων δεκαετιών στην ιατρική επιστήμη είναι ότι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος», υποστηρίζει ο διάσημος καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Ελονοσία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο Νομπελίστας καθηγητής θα φιλοξενηθεί στην πλατφόρμα του Athens Science Festival προκειμένου να μιλήσει για τη σημασία που έχει η διεύρυνση των δυνατοτήτων της ιατρικής στην πρόοδο και την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Στην ξεχωριστή του ομιλία με τίτλο «Η διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου μέσω της Ιατρικής», ο Peter Agre θα παρουσιάσει την ιατρική επιστήμη ως πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον του είδους μας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Βιολόγος-Δημοσιογράφος της Επιστήμης Δρ. Βασιλική Μιχοπούλου.

Ο Δρ. Peter Agre σπούδασε Χημεία στο Augsburg College (1970) και Ιατρική στο Johns Hopkins (1974). Είναι Διακεκριμένος Καθηγητής του Bloomberg και από το 2008 είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ελονοσίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Bloomberg. Το 2003,  μοιράστηκε το Βραβείο Νόμπελ στη Χημεία για την ανακάλυψη μιας οικογένειας πρωτεϊνών διαύλου νερού, που βρίσκονται σε όλη τη φύση και είναι υπεύθυνες για πολλές φυσιολογικές διεργασίες στον άνθρωπο. Ο Δρ. Peter Agre είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών και Ιατρικής, για την οποία, μάλιστα, προεδρεύει της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Τίτλος ομιλίας: Η διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου μέσω της Ιατρικής || Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 27 Μαρτίου, 19.00-20.00