Πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να γίνει η Χημεία;

21 Οκτωβρίου, 2022 ΝΕΑ

Η Χημεία, όσο περίεργο κι αν ακουστεί, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Σίγουρα όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με την θεωρητική χημεία, τα πρέπει και τα μη της.  Όμως τι θα γινόταν αν μας τη σύστηνε κάποιος με έναν πιο πρακτικό και διασκεδαστικό τρόπο; 

Το Athens Science Festival έρχεται για να εκπληρώσει αυτόν τον σκοπό παρουσιάζοντάς μας ιδιαίτερα και διασκεδαστικά εργαστήρια, εκθέματα, βιωματικά workshops και δράσεις με θέμα τη Χημεία. 

Μια Έκθεση  γεμάτη Χήμεια

Τα πιο εντυπωσιακά πειράματα επίδειξης θα μας παρουσιάσει η επιστημονική ομάδα του ΔΙΧΗΝΕΤ-ΕΑΑ (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διδακτική της Χημείας, Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη).  Στην δράση τους με τίτλο «Tο’ χουμε… με τα πειράματα!» μην τρομάξετε αν δείτε ….περίεργα φίδια να βγαίνουν από την … άμμο! Ούτε ακόμη αν ένας φλογερός δράκος σας κυνηγήσει! 

Τα τμήματα Γεωολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών μας παρουσιάζουν διάφορα ορυκτά και μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε ποιο ορυκτό κρύβεται στα ρολόγια χειρός και με ποιο ορυκτό βουρτσίζουμε καθημερινά τα δόντια μας. Οι φοιτητές από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ως άλλοι αλχημιστές, μας συστήνουν στην μαγεία της Μεταλλουργείας και της Επιστήμης των υλικών παρουσιάζοντας μας τρόπους να κάνουμε πειράματα με απλά καθημερινά αντικείμενα. Ίσως να δημιουργηθεί και χρυσός, ποιος ξέρει;

Eλεγχόμενες εκρήξεις και πύραυλοι θα εκτοξεύονται από τον πάγκο της Ένωση Ελλήνων Χημικών, (Περιφερειακό Τμήμα Αττικής και Κυκλάδων) ενώ η Science is funσε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικώνμας δείχουν πως μετατρέπεται η ζάχαρη σε καθρέφτη! 

Οι Πει-ρομποτές από τα  Εκπαιδευτήρια «Ι. Τσιαμούλης» μας παρουσιάζουν: Επιστήμη, STEAM, Πειράματα & Ρομποτική με απλά υλικά κουζίνας! Το 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής μας εισάγει στον κόσμο της Ηλεκτροχημείας δείχνοντας μας  αυτοσχέδιες συσκευές ηλεκτρόλυσης που μπορεί να φτιάξει ο καθένας μας και οι Σχολές Αμερικάνικης Παροικίας Αθηνών (ACS Athens) θα μας δειξουν τα «δακτυλικά αποτυπώματα» χημικών στοιχείων.

Εργαστήρια για Παιδιά 

Προσδεθείτε για ένα ταξίδι στο DNA(!) από το Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών και αντιστοιχίστε ορυκτά με αντικείμενα καθημερινής χρήσης με την βοήθεια επιστημόνων του τμήματος Γεωλογίας και το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Show Χημείας 

Παρακολούθησε το stand up θεατρικό εργαστήριο χημείας από το Θεατρόνιο αλλά και τον Smart Chemistry στη δράση τίτλο «Mission ImPossible: Εκρηκτικές αντιδράσεις». Παράλληλα, το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας & η Τσεχική Πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα διοργανώνει ένα εντυπωσιακό σόου στο οποίο ο πολυβραβευμένος επιστήμονας Michael Londesborough παίζει με το πλαστικό και κάνει μια χιουμοριστική επισκόπηση της χημείας του.

Η Τέχνη έχει και αυτή Χημεία

Το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας & η Τσεχική Πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα καλωσορίζουν τους επισκέπτες του φετινού φεστιβάλ με τρεις ξεχωριστές δράσεις. Μας παρουσιάζει τη Διεθνή Παιδική Έκθεση Καλών Τεχνών Lidice με θέμα: «Χημεία». 

Τελικά η Χημεία έχει ενδιαφέρον!

21-23 Οκτωβρίου | Athens Science Festival | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων