Στυλιανός Αντωναράκης | Το γονιδίωμα, το αλφαβητάριο της ζωής

26 Μαρτίου, 2021 ΝΕΑ

Τα τελευταία 50 χρόνια θα μπορούσαν να εορταστούν ως θρίαμβος στη κατανόηση των μοριακών αιτίων των μονογονιδιακών διαταραχών και της μοριακής βάσης του καρκίνου.

Η αλληλούχιση εκατοντάδων χιλιάδων γονιδιωμάτων, η εκτίμηση της εκτεταμένης γενετικής μεταβλητότητας των ατόμων, η κατανόηση των λειτουργικών γονιδιωματικών στοιχείων και η ανάπτυξη της τεχνολογίας και υπολογιστικών μεθόδων, αλλάζει την ιατρική πρακτική και εισάγει νέες θεραπευτικές ευκαιρίες.

Για τις ευκαιρίες αυτές, αλλά και τις προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον θα μας μιλήσει ο Στυλιανός Αντωναράκης, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Στη ξεχωριστή του ομιλία στην πλατφόρμα του Athens Science Festival με τίτλο «Το γονιδίωμα, το αλφαβητάριο της ζωής» ο Δρ. Αντωναράκης θα εκφράσει την πεποίθηση ότι η υποδομή της γονιδιωματικής γνώσης μπορεί να εξελιχθεί και να βελτιώσει την ιατρική πρακτική.

Τη συζήτηση με τον καθηγητή θα συντονίσει η Βιολόγος-Δημοσιογράφος της Επιστήμης Δρ. Βασιλική Μιχοπούλου.

Ο Στυλιανός Ε. Αντωναράκης είναι ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, καθώς και ιδρυτής και διευθυντής του iGE3 (Ινστιτούτο Γενετικής και Γονιδιωματικής της Γενεύης). Είναι ιατρικός, μοριακός, γενετιστής του ανθρώπου, ιατρός-επιστήμονας, ο οποίος μελέτησε εκτενώς τη σχέση μεταξύ γονιδιακής και φαινοτυπικής απόκλισης. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς (περισσότερα από 750άρθρα και ανασκοπήσεις με υψηλό αριθμό ετεροαναφορών) στην επιστημονική βιβλιογραφία και είναι συν-συγγραφέας της τρέχουσας έκδοσης του κλασικού βιβλίου «Genetics in Medicine». Αναφέρεται από το Ινστιτούτο Επιστημονικής Πληροφόρησης (ISI) ως ένας από τους επιστήμονες με τον μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών (ISI h-index 123, Google Scholar index 152). Διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής (2001-2002), Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού του Γονιδιώματος του Ανθρώπου, HUGO (2013-2017), Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2003), μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας EMBO (2006), επίτιμο μέλος της Ελβετικής  Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών (2017). Για τη συνεισφορά του στην Ιατρική Γενετική βραβεύτηκε με το Βραβείο W. Allan 2019 Award, το οποίο είναι διεθνώς η υψηλότερη διάκριση στη γενετική. Tμήμα της ερευνητικής εργασίας που οδήγησε τον Gregg Semenza, στο βραβείο Νόμπελ Ιατρικής του 2019, πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριό του Καθ. Αντωναράκη, όταν ο Semenza ήταν μεταδιδακτορικός συνεργάτης του.  

Τίτλος ομιλίας: Το γονιδίωμα, το αλφαβητάριο της ζωής || Ημερομηνία & ώρα: Κυριακή 28  Μαρτίου 11.00-11.50