Τύχη στην επιστήμη και στη ζωή: παραλογισμός ή έκπληξη;

2 Απριλίου, 2016 ΝΕΑ

Τί είναι η τύχη… επιστημονικά μιλώντας; Τί ρόλο παίζει στη ζωή μας; Στην συμπεριφορά ατόμων και μορίων; Στη δημιουργία του σύμπαντος; Πώς μπλέκεται η τύχη με θεμελιώδεις επιστημονικές έννοιες όπως ο χρόνος, το φως, οι αριθμοί, το άπειρο; Υπάρχει επιστήμη πίσω από τα τυχερά παιχνίδια; Πώς γίνεται σε ένα παιχνίδι τάβλι να έρθουν στην σειρά έξι φορές εξάρες; Και τέλος, υπάρχουν ερευνητές που μελετούν αυτό το πράγμα που ονομάζουμε τύχη;

Σε αυτό το καφενείο της επιστήμης ο συγγραφέας και πολιτικός μηχανικός Γιώργος Παμπούκης, του οποίου το βιβλίο «Τύχη: η ανεξιχνίαστη, αντιφατική οντότητα που διαφεντεύει την ανθρώπινη διαδρομή…» έδωσε το έναυσμα για αυτήν την εκδήλωση και ο Βασίλης Κωνσταντούδης, φυσικός, ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα πολλά πρόσωπα της τύχης και την σχέση τους με την επιστήμη, την τέχνη, τη γλώσσα, την πληροφορία, ακόμα και τη νομοθεσία. Το κοινό συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση, φυσικά με … τυχαίο τρόπο μέσα από μια παιχνιδιάρικη διάδραση με τους παρουσιαστές.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Athens Science Festival, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στις 19.00. Το καφενείο συντονίζει η Άννα Χριστοδούλου, Φυσικός, project leader στην SciCo.