Βασίλης Χαρμανδάρης: «Ανακαλύπτοντας νέους κόσμους στο Σύμπαν»

14 Οκτωβρίου, 2022 ΝΕΑ

Ποια είναι η θέση μας στο σύμπαν; Το σύμπαν είναι μια τεράστια έκταση διαστήματος που περιέχει τα πάντα! Περιέχει όλους τους γαλαξίες, τα αστέρια και τους πλανήτες. Το ακριβές μέγεθος του σύμπαντος είναι άγνωστο ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σύμπαν εξακολουθεί να διαστέλλεται.

Ο «Κόσμος» μας, το Σύμπαν, περιλαμβάνει δισεκατομμύρια γαλαξίες, καθένας από τους οποίους έχει δισεκατομμύρια αστέρια, με τα περισσότερα αστέρια να έχουν πλανήτες που περιστρέφονται γύρω τους. Σε αντίθεση με τους εξερευνητές του πλανήτη Γη που διέσχιζαν τους ωκεανούς για να ανακαλύψουν νέους κόσμους, είναι αδύνατο για κάποιον από εμάς να εξερευνήσει το Σύμπαν κατά τη διάρκεια της ζωής του καθώς οι αποστάσεις μεταξύ των άστρων είναι «αστρονομικές»

Για να αποκαλύψουμε «νέους κόσμους» στο σύμπαν, πρέπει λοιπόν να βασιστούμε στη μελέτη του αμυδρού φωτός που εκπέμπεται από τα μακρινά άστρα και να κατανοήσουμε τις πληροφορίες που είναι κρυπτογραφημένες σε αυτό. Οι αστρονόμοι είναι οι σύγχρονοι εξερευνητές του σύμπαντος, και εργαλεία τους είναι τα μεγάλα τηλεσκόπια σε απομακρυσμένες βουνοκορφές ή στο διάστημα.

Ο καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης στη συζήτηση με τίτλο «Ανακαλύπτοντας νέους κόσμους στο Σύμπαν» θα αναλύσει με το κοινό πώς οι αστρονόμοι επεκτείνουν τις γνώσεις μας για το σύμπαν χρησιμοποιώντας το καλύτερο τηλεσκόπιο που υπάρχει σήμερα, το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ.

Τη συζήτηση με τον καθηγητή θα συντονίσει ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αντώνης Καφετζόπουλος.

Διοργάνωση: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Βασίλης Χαρμανδάρης…

Καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.

Έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Επιστημών του Σύμπαντος του CNRS (Γαλλία),  Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του επιστημονικού περιοδικού «Astronomy & Astrophysics» και Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Έχει σπουδάσει και εργαστεί σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Γαλλίας και το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην κατανόηση του μηχανισμού παραγωγής  ενέργειας σε πυρήνες γαλαξιών στο κοντινό και μακρινό σύμπαν, χρησιμοποιώντας κυρίως παρατηρήσεις από διαστημικά τηλεσκόπια.