Η δύναμη της κρυσταλλογραφίας με την πιο γλυκιά επίγευση

18 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Να και μια αφορμή για γλυκιές παρασπονδίες κατά τη διάρκεια του φετινού φεστιβάλ. Πριν όμως απολαύσουμε τη γεύση της σοκολάτας, θα ενημερωθούμε για τις αναπάντεχες ιδιότητές της. Η Elspeth Garman, καθηγήτρια Μοριακής Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα μας μιλήσει για τη σύνδεση της σοκολάτας με την ανακάλυψη φαρμάκων, τις πρωτεΐνες και το DNA. Ως τέως Πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Κρυσταλλογράφων θα μας εξηγήσει πώς οι κρύσταλλοι μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε τα τρισδιάστατα σχήματα των μορίων κάθε είδους και μεγέθους: από τα μικροσκοπικά τμήματα των μορίων της σοκολάτας έως τις πολύ μεγαλύτερες πρωτεΐνες που είναι σημαντικές για τη λειτουργία του οργανισμού μας.

Η Garman θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς η κρυσταλλογραφία αποκαλύπτει τα σχήματα βιομορίων στο σώμα μας, ούτως ώστε να στοχεύσουμε αποτελεσματικά τις ασθένειες και με αυτό τον τρόπο να ανατείλει μια νέα εποχή για τις θεραπείες. Εκτός όμως από όσα είναι ήδη εφικτά με τη βοήθεια της κρυσταλλογραφίας, η Elspeth Garman θα διερευνήσει και τις μελλοντικές δυνατότητες που ανοίγονται με την βοήθεια της επιστήμης.

Με σπουδές Φυσικής και διδακτορικό στην Πυρηνική Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επέλεξε από νεαρή ηλικία να εντρυφήσει στη Βιοφυσική και συγκεκριμένα στην έρευνα και καταχώρηση νέων κρυσταλλογραφικών δομών μορίων στη βάση δεδομένων Protein Data Bank. Στη Garman αποδίδονται περισσότερες από 80 καταχωρήσεις νέων μοντέλων καθώς και νέων τεχνικών προσδιορισμού δομής των μακρομορίων. Ιδιαίτερα γνωστή έγινε και για την έρευνά της αναφορικά με τις επιπτώσεις που προκαλούν οι ακτίνες Χ σε ένα συγκεκριμένο είδος μακρομοριακών κρυστάλλων, με αποτέλεσμα το ανώτατο όριο ραδιενέργειας που μπορούν να δεχτούν οι συγκεκριμένες πρωτεϊνες να καθιερωθεί ως «Όριο Garman».

Η ίδια πάντως αναγνωρίζει ότι στην επιστήμη δεν υπάρχουν όρια και θεωρεί καθήκον της τη διάδοση της κρυσταλλογραφίας. Έχει άλλωστε τιμηθεί με σειρά βραβείων για τη συνεισφορά στον τομέα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καθώς έχει ασχοληθεί με δεκάδες διαφορετικά προγράμματα, εκπομπές και ντοκιμαντέρ.

Τίτλος ομιλίας: Από τη σοκολάτα στην ανακάλυψη φαρμάκων: καταπληκτικοί κρύσταλλοι || Ημερομηνία & Ώρα:  28 Απριλίου, 19.00- 19.50