Η επιστήμη στη μεγάλη οθόνη και στη σκηνή

3 Νοεμβρίου, 2016 ΝΕΑ

Από όλες τις εκφάνσεις της επιστήμης που είδαμε στο Athens Science Festival δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ντοκιμαντέρ, το θέατρο και η αφήγηση!

Για εκείνους με απορίες σχετικά με τόπους πέρα από το άμεσο περιβάλλον μας, το ντοκιμαντέρ «Αποικίες στο διάστημα: Η ζωή μακριά από τη γη» ανέλυσε πρόσφατα και ρεαλιστικά σενάρια αποικισμού του διαστήματος. Ο Σύνδεσμος φίλων Καραθεοδωρή από την Κομοτηνή μας έδειξε πτυχές της ζωής ενός κορυφαίου Έλληνα της μαθηματικής επιστήμης, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Το Max Planck Cinema μας πήγε στην πρώτη γραμμη της βασικής έρευνας με το ντοκιμαντέρ «Η έρευνα στην οθόνη! Επιστήμες της ζωής για όλους!».

O Albert Einstein μοιράστηκε μαζί μας το «κώλυμα» του χρόνου και μας μίλησε για τη σχέση του με τον Νεύτωνα, αλλά και την απογοήτευσή του από την χρήση της ανακάλυψής του κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Marie Curie μας μίλησε για τις ανακαλύψεις της και μας αποκάλυψε λεπτομέρειες από την προσωπική και επιστημονική της ζωή! Κι αυτές ήταν μόνο δυο από τις εξέχουσες προσωπικότητες που το κοινό συνάντησε στους χώρους του φεστιβάλ και συνομίλησε μαζί τους.

Μπαίνοντας στους κύκλους του θεάτρου, ρίξαμε μια κρυφή ματιά σε μια… «πρόβα σε εξέλιξη» της ομάδας Sci’n’Act. Η παράσταση αυτή μας έλυσε απορίες σχετικά με μεγάλα και βασανιστικά ερωτήματα, όπως το «από που προερχόμαστε», «τι σχέση μπορεί να έχουμε με τον πίθηκο» και «πώς, τέλος πάντων, φτάσαμε εδώ σήμερα». Το θέμα της εξέλιξης απασχόλησε και την αφήγηση «Δαρβίνος – Γουάλας: Δύο μυαλά, μια ιδέα» της βιολόγου Ναυσικάς Καψαλά. Εκεί μάθαμε πώς φτάσαμε στη θεωρία της εξέλιξης μέσα από τις ταξιδιωτικές περιπέτειες των κύριων εκφραστών της: του Kάρολου Δαρβίνου και του Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας.

Για τους λάτρεις της φυσικής, την ψυχαγωγία τους ανέλαβαν οι Science Reactors με τους Ατομικούς τους Διαλόγους: «Τι σχέση μπορεί να έχει ένα άτομο με ένα σταφιδόψωμο, ένα σωματίδιο με ένα κύμα, και τι ακριβώς «κβαντικά» άλματα έκανε ο Μπορ;». Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είδους συζητήσεις θα μπορούσαν να κάνουν μεταξύ τους προσωπικότητες όπως ο Richard Feynman και ο Elvis Presley; Στην παράσταση «Το πανίσχυρο άτομο» του καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα η απάντηση ήταν διασκεδαστική. Στο πνεύμα της συζήτησης με επιστήμονες κινήθηκε και η παράσταση «Q-rius», στην οποία ένα μικρό κορίτσι ακολουθεί στις περιπέτειες ενός εφευρέτη.

Παρά την αγάπη όλων μας για την επιστήμη, στο Athens Science Festival δεν ξεχνάμε και τις σκοτεινές της πλευρές και δεν διστάζουμε να τη βάλουμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών μαζί με το 2ο Γυμνάσιο Παλλήνης, ανέκρινε τη χημεία και τη βιολογία σχετικά με τα βιολογικά και χημικά όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες. Περαιτέρω ζητήματα ηθικής έθιξε το 63ο Γενικό Λύκειο Αθήνας, του οποίου οι μαθητές αναβίωσαν σημαντικές προσωπικότητες του επιστημονικού κόσμου προβληματίζοντάς μας σχετικά με τα δικαιώματα, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις ενός επιστήμονα.

Και αν όλες αυτές οι απορίες δεν μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους τα βράδια… εμείς μάθαμε και τι είναι αυτό που μπορεί! Πόσες φορές αναρωτηθήκατε «Τι θα γίνει; Θα κοιμηθούμε απόψε;» Η ομώνυμη παράσταση του Λυκείου Μαγούλας μας έδωσε με χιούμορ και ακρίβεια την επιστημονική απάντηση!