ΠΑΡΑΤΗΡΩ και συμμετέχω στην προστασία της άγριας ζωής

28 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία θα μας παρουσιάσει η ομάδα του ΠΑΡΑΤΗΡΩ το Σάββατο 28 Απριλίου στο Athens Science Festival. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία βοηθά στην καταγραφή περιστατικών τραυματισμένων ζώων και εμπλέκει άμεσα τους πολίτες στην προστασία της άγριας ζωής.

Η χρήση της είναι απλή: μέσω της εφαρμογής του paratiro.gr έρχεστε σε επικοινωνία με ένα κέντρο περίθαλψης άγριας ζωής και λαμβάνετε οδηγίες για να βοηθήσετε το ζωάκι. Παράλληλα, καταχωρείτε το περιστατικό στη βάση δεδομένων. Η αξία της καταχώρησης είναι πολύτιμη: η επιστημονική ομάδα του ΠΑΡΑΤΗΡΩ επεξεργάζεται τα δεδομένα και εξάγει σημαντικά συμπεράσματα για τις απειλές που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Έτσι, προσφέρει λύσεις και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά την θνησιμότητα της άγριας ζωής.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιοποιεί την πρόοδο στον τομέα των τεχνολογιών επικοινωνίας και την ευρεία εξάπλωση της χρήσης των έξυπνων τηλεφώνων και των tablets για την προστασία της άγριας ζωής. Πολίτες, χωρίς να είναι κατ’ ανάγκη επιστήμονες ή ειδικοί, με απλή χρήση της εφαρμογής του paratiro.gr συλλέγουν δεδομένα και συμμετέχουν σε μια πρωτοβουλία «Επιστήμης των Πολιτών»,  η οποία ειδικά για την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας έχει πολύ μεγάλη αξία, καθώς μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσφέρει τεράστιο όγκο δεδομένων.

Το ΠΑΡΑΤΗΡΩ μας προσκαλεί όλους να υιοθετήσουμε μια πιο ενεργητική στάση απέναντι σε σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα γιατί η προστασία της άγριας ζωής είναι στο χέρι μας!

 

Paratiro.gr: Προστατεύοντας την άγρια ζωή | Εργαστήριο για παιδιά 9-12 ετών | 28 Απριλίου, 15.00