Τι πειράματα κάναμε στο Athens Science Festival 2016

29 Ιουνίου, 2016 ΝΕΑ

Πως μπορεί να συνδέεται το ποτιστικό λάστιχο της μαμάς με ένα πλαστικό μπουκάλι και το κουτί των καινούριων παπουτσιών της αδελφής σου; Την απάντηση πήραμε στο φετινό Athens Science Festival με τη δημιουργία ενός αυτοσχέδιου ηλιακού θερμοσίφωνα. Η δημιουργικότητα των επιστημόνων αλλά και των μαθητών που συμμετείχαν στα Πειράματα Επίδειξης, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Χρησιμοποιήσαμε αλάτι, νερό και ηλεκτρική ενέργεια για να φτιάξουμε τη δική μας μπαταρία, είδαμε ηφαίστεια από αφρό να εκρήγνυνται μπροστά στα μάτια μας και το διάφανο ζαχαρόνερο να αλλάζει χρώματα σαν χαμαιλέοντας.

Μάθαμε τα μυστικά των μάγων-Χημικών που δημιουργούσαν χρυσοκίτρινους κρυστάλλους από άμορφη σκόνη, μετέτρεπαν χάλκινα νομίσματα σε ασημένια και σε χρυσά, το νερό σε κρασί και το κρασί σε νερό. Aκόμα, παρακολουθήσαμε τη «συναρπαστική διάσπαση του οξυζενέ» ή αλλιώς «οδοντόκρεμα του ελέφαντα» από την Ένωση Ελλήνων Χημικών (δες τη και εσύ εδώ).

Αλήθεια ποιός από εσάς φανταζόταν ότι απλά χημικά στοιχεία όταν αντιδρούν μεταξύ τους μπορούν να παράγουν τόσο όμορφα αποτελέσματα; Ποιός θα πίστευε πως η φυσική γίνεται παιχνίδι μέσα από απλά πειράματα; Αν ήσουν από τους τυχερούς που έκαναν μια βόλτα στο κτίριο των Νέων Φούρνων τις ημέρες του Φεστιβάλ, σίγουρα θα συμφωνήσεις πως τα πειράματα Χημείας και Φυσικής αν και δεν είναι μαγικά, μπορούν να γίνουν άκρως διασκεδαστικά!!!