Τα Cafés Scientifiques του περσινού Athens Science Festival

1 Νοεμβρίου, 2016 ΝΕΑ

Στα cafés scientifiques μπορεί να μην ήπιαμε καφέ, ωστόσο το πλούσιο φάσμα θεμάτων που συζητήσαμε με κορυφαίους στο τομέα τους επιστήμονες μας έκανε να νιώσουμε κάτι ανάλογο με την ευχαρίστηση και την τόνωση που δίνει η πρώτη γουλιά ζεστού καφέ το πρωί.

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ξεκίνησε με μια γεύση από «Το Σύμπαν που Αγάπησα»: Η αρχή έγινε με το Στράτο Θεοδοσίου, ο οποίος μας άνοιξε τα μάτια «στη Γη και το Σύμπαν», μιλώντας για τη φύση της πραγματικότητας. Λίγη ώρα αργότερα τη σκυτάλη έλαβε ο Μάνος Δανέζης. Μαζί του συζητήσαμε για για τον καθοριστικό ρόλο της επιστήμης στη συγκρότηση ενός Νέου Πολιτισμού στον οποίο θα ζει όχι ο Homo Sapiens, αλλά ο Homo Universalis.

Η Πέμπτη ήταν αφιερωμένη στους τετράποδους φίλους μας. Η Μαρία Λινού μας εξήγησε ότι βρισκόμαστε σε συνεχή αλληλεπίδραση με τα ζώα και το περιβάλλον, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμβίωση μαζί τους, ενώ το μυαλό μας έτρεχε η σκέψη της απόκτηση ενός – ακόμα – κατοικιδίου!

Την Παρασκευή συζητησαμε για κάτι, που ειδικά στην Ελλάδα, βλέπουμε και απολαμβάνουμε – σχεδόν – κάθε μέρα, τον Ήλιο. Ο Ιωάννης Δαγκλής μας μίλησε για τη θυελλώδη σχέση μεταξύ Ήλιου και Γης και για το πώς η διάθεση του πρώτου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον πλανήτη μας.

Το Σαββατοκύριακο στη Τεχνόπολη ξεκίνησε με ένα ταξίδι στην ιστορία του σύμπαντος. Οι Γιάννης Νταλιάνης και Στάθης Αντωνίου από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο μας μιλήσαν με απλά λογια για την εκρηκτική αρχή του σύμπαντός μας. Την Κυριακή, ο Ιωάννης Παπαδόγγονας μας παρουσίασε το βιβλίο «9 αλγόριθμοι που άλλαξαν το μέλλον».

Το βράδυ της Κυριακής, μας βρήκε στους Νέους Φούρνους, από τη μια απογοητευμένους που το φεστιβάλ έφτανε στο τέλος του, αλλά από την άλλη ενθουσιασμένους και ανυπόμονους για το φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς. Ραντεβού του χρόνου, λοιπόν, για περισσότερες επιστημονικές συζητήσεις στο Athens Science Festival από 28 Μαρτίου εως 2 Απριλίου 2017.