Το Big Bang των διασυνδεδεμένων αντικειμένων

26 Μαρτίου, 2018 ΝΕΑ

Το ίντερνετ των πραγμάτων (Internet of Things) είναι μία από τις ταχύτερα ανερχόμενες και πλέον υποσχόμενες τάσεις της παγκόσμιας tech βιομηχανίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλοί το ταυτίζουν με την 4η βιομηχανική επανάσταση. Με τον όρο IoT περιγράφουμε μια ευρύτατη γκάμα συσκευών και αντικειμένων που ενσωματώνουν αισθητήρες, ηλεκτρονικά μέσα, λογισμικό και δυνατότητα συνδεσιμότητας στο δίκτυο, ούτως ώστε να διασυνδέονται μεταξύ τους ή να αποκτούν πρόσβαση στο internet.

Από ένα έξυπνο ρολόι και ένα φρένο σε αμαξοστοιχία, μέχρι έναν θερμοστάστη και ένα διαστημόπλοιο, κι από ένα ψυγείο μέχρι ένα πιεσόμετρο, είναι αναρίθμητα τα αντικείμενα που διαθέτουν ήδη ή πρόκειται σύντομα να αποκτήσουν συνδεσιμότητα μεταξύ τους. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 11 δισ. αντικείμενα παγκοσμίως είναι ήδη διασυνδεδεμένα σε τοπικό δίκτυο ή στο διαδίκτυο, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 20 δισ. έως το 2020, για να φτάσουν τα 25 δισ. την επόμενη πενταετία. Η παγκόσμια αγορά του IoT εκτιμάται ότι από τα $157 δισ. το 2016, θα ξεπεράσει τα $450 δισ. το 2020. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι επιχειρηματικές και ερευνητικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον κλάδο είναι απεριόριστες.

Ο Δρ. Βασίλειος Νάσης γνωρίζει «από μέσα» την επανάσταση του IoT, καθώς το 2008 ίδρυσε την εταιρεία Netronix η οποία θεωρείται ως μία από τις ηγέτιδες του κλάδου. Η πλατφόρμα που έχει αναπτύξει και οι καινοτόμες λύσεις που βασίζονται σε αυτή, έχουν αξιοποιηθεί σε προϊόντα και υπηρεσίες από 300 εξωτερικούς συνεργάτες, σε τομείς όπως η περιβαλλοντική παρακολούθηση, η παρακολούθηση στόλου και πολλοί ακόμη.

Στο Athens Science Festival 2018, o Δρ. Νάσης θα αναφερθεί στο όραμά του για το μέλλον του ΙοΤ και θα μας αναλύσει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ήδη προσφέρει. Ο ίδιος, άλλωστε, δραστηριοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια στον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό τομέα με σημαντικές συνεισφορές στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ψηφιακής ανάλυσης κυμάτων και της υπολογιστικής όρασης.

Ο Βασίλειος Νάσης ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του διαδρομή στο Πανεπιστήμιο του Drexel απ’ όπου έλαβε τα πτυχία B.Sc, M.Sc και Ph.D στο πρόγραμμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών, ενώ από το 2008 έγινε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του πανεπιστημίου.

Τίτλος δράσης: IoT: Η εξέλιξη μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης || Ημερομηνία & Ώρα: 25 Απριλίου, 20.00- 20.50
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.