Ο κύκλος ζωής των έξυπνων προϊόντων

13 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Η εποχή των έξυπνων και δικτυωμένων προϊόντων έχει ήδη ξεκινήσει. Ολοένα και περισσότερα εμπορικά προϊόντα ενσωματώνουν πληροφορίες και δεδομένα σε μικροσκοπικά ενσωματωμένα στοιχεία δεδομένων (PEID), με πιο γνωστές τις ετικέτες RFID και τους αισθητήρες κάθε είδους. Τα δεδομένα και οι πληροφορίες αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στον κύκλο ζωής ενός προϊόντος και εφόσον αξιοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο μπορούν να συμβάλλουν στην αειφορία ολόκληρης της παραγωγικής διαδικασίας.

Αυτό είναι το βασικό ερευνητικό ενδιαφέρον του Δημήτρη Κυρίτση, διευθυντή της ερευνητικής ομάδας εφαρμογών των Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Αειφορική Παραγωγή, και μέλους του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης στην Ελβετία (EPFL). Ο Έλληνας επιστήμονας διαθέτει μακρά ακαδημαϊκή διαδρομή –έχει μεταξύ άλλων διδάξει στο University of Cincinnati στις ΗΠΑ και το University of Technology στο Compiègne στη Γαλλία– και εκτεταμένη ερευνητική εμπειρία.

Ως Πρόεδρος του IFIP WG5.7 (ομάδα εργασίας για τα Προηγμένα Συστήματα Διαχείρισης Παραγωγής), ο Καθηγητής Κυρίτσης προτείνει μια ολιστική προσέγγιση στον κύκλο ζωής των προϊόντων στη μεταποιητική βιομηχανία. Στην ομιλία του στο Athens Science Festival 2018, θα αναφερθεί στις δυνατότητες επέκτασης των PEID εκτός της εφοδιαστικής αλυσίδας και των δικτύων λιανικής, σε ευρύτερη γκάμα εφαρμογών. Παράλληλα, οι πληροφορίες θα ανταλλάσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός προϊόντος μεταξύ παραγωγών, σχεδιαστών, διανομέων και καταναλωτών.

Η ομιλία του Δημήτρη Κυρίτση στο Athens Science Festival θα εστιάσει σε αυτές τις προοπτικές, αλλά και τις παράπλευρες δυνατότητες που προκύπτουν για τις σύγχρονες κοινωνίες και οικονομίες.

Τίτλος ομιλίας: Ψηφιακές τεχνολογίες και αειφορία || Ημερομηνία & Ώρα: 27 Απριλίου, 20.00- 20.50
 Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ.