Alessandra Mazzai: «Είμαστε προετοιμασμένοι/ες για την αλλαγή;»

4 Οκτωβρίου, 2022 ΝΕΑ

Στο φετινό Athens Science Festival έχουμε την τιμή να υποδεχτούμε την Alessandra Mazzai, μέλος του τμήματος επικοινωνίας στο Ίδρυμα CMCC – Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή η οποία θα μας μιλήσει για την Κλιματική αλλαγή.

Σε ένα άρθρο της στο Climate Foresight τον περασμένο Μάρτιο είχε επισημάνει πως «τα πολύπλοκα προβλήματα, όπως η κλιματική κρίση, χρειάζονται λύσεις. Οι λύσεις για το κλίμα προαπαιτούν γνώση και πληροφορίες που προέρχονται από την επιστήμη και τα δεδομένα».

Άραγε έχουμε ό,τι χρειάζεται για να διαχειριστούμε τη ραγδαία αλλαγή του κλίματος; Τι θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης; Τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής; 

Πολύ διαφορετικοί κόσμοι θα προέκυπταν είτε από άμεση και ισχυρή δράση, που θα κατάφερνε να διατηρήσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς, είτε από αδράνεια, που θα έφερνε πάνω από 4 βαθμούς θέρμανσης. 

Η Alessandra Mazzai, στην τόσο επίκαιρη αλλά και ενδιαφέρουσα ομιλία της με τίτλο «Είμαστε προετοιμασμένοι /ες για την αλλαγή;» θα μας μιλήσει για το πως το κλίμα αλλάζει εξαιτίας των επιλογών του ανθρώπου στο παρελθόν, αλλά και το παρόν, και πως αυτό που κάνουμε σήμερα έχει τη δύναμη να διαμορφώσει πολλά πιθανά μέλλοντα. 

Επιπλέον, θα αναλύσει πως η Επικοινωνία μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη του κενού μεταξύ γνώσης και δράσης για να προχωρήσουμε γρήγορα στην πιο ευνοϊκή επιλογή γιατί αυτό που χρειάζεται είναι μια έντονη αλλαγή των κοινωνιών μας, και όχι για το καλό του πλανήτη, αλλά γιατί η δράση για το κλίμα είναι για το γενικότερο καλό όλων.

10 facts για την  Alessandra Mazzai:

  1. Είναι είναι μέλος της ομάδας επικοινωνίας στο Ίδρυμα CMCC – Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή
  2. Ασχολείται με δραστηριότητες σύνταξης, επικοινωνίας και προβολής —συμπεριλαμβανομένου του γραφείου τύπου.
  3. Έχει εμπειρία στον συντονισμό των επικοινωνιακών δραστηριοτήτων για έργα EU H2020 αλλά & σε διοργάνωση εκδηλώσεων/webinars.
  4. Έχει Master in Environmental and Energy Economics and Management (MEMAE, 2009) από το Πανεπιστήμιο Bocconi.
  5. Έχει μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα (2013).
  6. Ήταν υπεύθυνη επικοινωνίας και εξωτερικών σχέσεων στο Διεθνές Κέντρο για την Κλιματική Διακυβέρνηση (ICCG) και υπεύθυνη έργου στο Ίδρυμα CMCC.
  7. Έχει εργάστηκε στο Γραφείο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Fondazione Eni Enrico Mattei (FEEM).
  8. Συνέγραψε, με τον καθηγητή Carlo Carraro, τα βιβλία «Il clima che cambia. Non solo un problema ambientale» (Il Mulino, 2015) & «The impacts of climate change in Italy. Fotografie dal presente per capire il futuro» (Edizioni Ca’Foscari, 2017).
  9. Αρθρογραφεί για το ψηφιακό περιοδικό Climate Foresight (www.climateforesight.eu) και αναλαμβάνει δραστηριότητες επικοινωνίας και προβολής της κλιματικής επιστήμης.
  10. Θα συμμετέχει στο ASF 2022 την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου και ο τίτλος της ομιλίας της θα είναι «Είμαστε προετοιμασμένοι /ες για την αλλαγή;»

Σας περιμένουμε!

Πηγές εδώ και εδώ

https://www.climateforesight.eu/video/visualizing-climate-science/

https://www.cmcc.it/people/mazzai-alessandra