Είναι μαγεία; Ή μήπως…επιστήμη;

30 Απριλίου, 2014 Blog

Η αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη. Ο άρχοντας της σκηνής και μάγος στέκεται πάνω από μια σειρά αναμένων κεριών κοιτώντας τα με βλέμμα βλοσυρό. Με αργή κίνηση σηκώνει τα χέρια του προς τα πάνω χωρίς να παίρνει τα μάτια του από τα κεριά. Ξαφνικά αρχίζουν να ανασηκώνονται και να κατευθύνονται στο ύψος των χεριών του. Καταφέρνει να τα διατηρεί στον αέρα για όσο χρόνο θέλει αφήνοντας το κοινό του με το στόμα ανοιχτό. Μετά από λίγα λεπτά τα διατάζει να σταματήσουν και να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση. Το κοινό όρθιο χειροκροτεί και επιδοκιμάζει.

Ίσως τελικά να υπάρχει απάντηση στα μαγικά! Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος των μαγικών κόλπων που παρουσιάζουν οι επιδέξιοι μάγοι στηρίζονται σε νόμους της φύσης. Υπάρχει μια κλίμακα διαχωρισμού που ξεκινά από τα μαγικά κόλπα που συνδέονται με την φυσική και φθάνει έως εκείνα που συνδέονται με τη  χημεία. Υπάρχουν, βέβαια, και τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα που εξαρτώνται από το ταλέντο, την προσωπική τεχνική και επιδεξιότητα του ατόμου.

Η αόρατη επιστήμη

Οι μάγοι εφαρμόζουν τους νόμους των επιστημών χωρίς όμως αυτοί να γίνονται αντιληπτοί με γυμνό μάτι από τους θεατές, οι οποίοι βλέπουν μόνο το αποτέλεσμα. «Δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από ένα πλαστό κόλπο το οποίο κρύβει κάποιο νόμο της φυσικής η της χημείας», λέει ο φυσικός-μάγος Στέφανος Κάσδαγλης. «Σκεφτείτε πως λειτουργεί ένα αεροπλάνο: ενώ απωθεί καπνό από το πίσω μέρος του εντούτοις κινείται προς τα πάνω. Το ίδιο συμβαίνει με τα κεριά», λέει ο κ. Κάσδαγλης εξηγώντας το παραπάνω κόλπο.

Σήμερα, οι μάγοι αξιοποιούν και τεχνολογικά εργαλεία σε πολύπλοκες κατασκευές: καθρέπτες, λέιζερ, καταπακτές με τηλεχειρισμό, εικονικές κινήσεις μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και χρήση κάποιου φακού ή φωτός. Όταν για παράδειγμα οι μάγοι κόβουν έναν άνθρωπο στα δύο, το πριόνι είναι ένα εικονικό ολόγραμμα, ενώ η μετατροπή του κρασιού σε νερό δεν είναι παρά μια απλή χημική αντίδραση του νερού με κάποια σκόνη κολλημένη μέσα στο ποτήρι. Ο Γιούρι Γκέλερ που λυγίζει κουτάλια, για παράδειγμα, δηλώνει ότι απλώς εφαρμόζει τον νόμο της τριβής και μας προτρέπει να το δοκιμάσουμε στο σπίτι!

Η μαγεία εμφανίστηκε πρώτη φορά στον Μεσαίωνα με την μορφή μαγγανειών, δαιμονισμών, ξορκιών αλλά και με γιατροσόφια ασυνήθιστα. Αμφισβητήθηκε έντονα και αρκετοί μάγοι έχασαν την ζωή τους στο όνομα αυτής. Ωστόσο διατηρήθηκε μέχρι την σημερινή εποχή, και πλέον με την βοήθεια της τεχνολογίας, πραγματοποιούνται όλο και πιο απρόσμενα μαγικά κόλπα.

Βέβαια, η φυσική και η χημεία δεν υπάρχουν μόνο για το θέαμα και τον εντυπωσιασμό, αλλά για να λύνουν ουσιαστικά προβλήματα των ανθρώπων και της φύσης, όπως αναφέρει ο κ. Κάσδαγλης.  Όμως μέχρι σήμερα, η επιθυμία μας να ξεγελάσουμε τις αισθήσεις και να προκαλέσουμε περιέργεια και θαυμασμό, παραμένει άσβεστη. Και, τώρα πια, η τεχνολογία βοηθά πιο πολύ παρά ποτέ! Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αρχίσετε να τρίβετε τα μάτια σας με κάποιο «μαγικό» κόλπο, σκεφτείτε ότι η απάντηση βρίσκεται στη φυσική ή στη χημεία!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ