Πείραμα ή κοκτέιλ;

23 Απριλίου, 2014 Blog

Στο Athens Science Festival, πειραματιζόμαστε. Κάνουμε την επιστήμη πράξη μαζί σας και, φυσικά, το απολαμβάνουμε. Από τα πιο ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα είναι το DNA και στο Athens Science Festival θα δείτε… live πώς απομονώνουμε το DNA της φράουλας για να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε τη δομή του.
Η διαδικασία του ερευνητή μοιάζει λίγο με τη διαδικασία δημιουργίας ενός κοκτέιλ και είναι απολαυστική με το δικό της τρόπο.

Δείτε τα βήματα:
1. ομογενοποίηση. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη φράουλα, τη ρίχνουμε σε πυρίμαχο ποτήρι και την πολτοποιούμε, σαν να φτιάχναμε χυμό.

2. έναρξη εκχύλισης. Προετοιμάζουμε διάλυμα εκχύλισης, ανακατεύοντας 100 ml νερό, 2 κουταλιές σαπούνι πιάτων και 1 κουταλιά αλάτι. Το ρίχνουμε στη λιωμένη φράουλα.

3. επώαση στους 60οC. Σε πυρίμαχο μπολ ρίχνουμε 2/3 καυτό νερό και 1/3 κρύο νερό, και στη συνέχεια τοποθετούμε μέσα στο νερό το ποτήρι με το μίγμα της φράουλας. Περιμένουμε 15 λεπτά, όχι για κοκτέιλ αλλά για την πιο ενδιαφέρουσα φάση!

4. διήθηση. Σουρώνουμε το δείγμα και κρατάμε το διήθημα στο ποτήρι.

5. εμφάνιση του DNA! Γίνεται μπροστά στα μάτια μας, όταν ρίξουμε παγωμένο οινόπνευμα στα εσωτερικά τοιχώματα του ποτηριού. Το DNA αναδύεται τόσο ξεκάθαρα στο διάφανο οινόπνευμα, που μπορούμε να το πάρουμε με μια οδοντογλυφίδα!

Οι φράουλες, λοιπόν, είναι απλώς η αρχή για να κατανοήσουμε το DNA. Και το πείραμα είναι ο τρόπος της επιστήμης να μας δίνει την απόλαυση της γνώσης. Ζήστε το από κοντά στο Athens Science Festival.