Science Bar! Δημόσια δεδομένα και ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο

18 Μαρτίου, 2015 Blog

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΣΙΑΒΟΣ* & ΑΝΝΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Τι κοινό έχουν τα Linux με το MIT, την Wikipedia και το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ; Τα Linux είναι ένα ελεύθερο λογισμικό, το ΜΙΤ προσφέρει ελεύθερα εκπαιδευτικό υλικό στην ιστοσελίδα του, η Wikipedia είναι μια ανοιχτή πηγή πληροφοριών και το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποιεί και αναρτά online δημόσιο οπτικοακουστικό υλικό. Με δυο λόγια, το κοινό τους στοιχείο είναι η ανοιχτή πρόσβαση.

Το διαδίκτυο, πέρα από τις αναρίθμητες καθημερινές χρήσεις του, τις εύκολες συνεννοήσεις, τις έξυπνες συναλλαγές, την γρήγορη ενημέρωση, την ψυχαγωγία και τις απεριόριστες εφαρμογές, λένε ότι χρησιμεύει και σε κάτι ακόμα, πιο σημαντικό και πιο θεμελιώδες απ’ ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Πλέον η πληροφορία, η γνώση, η τέχνη είναι διαθέσιμες σε όλους και αυτό γεννά μια καινούρια δημοκρατία, την δημοκρατία της πληροφορίας. Ένα γιγαντιαίο αποθετήριο έργων της ανθρώπινης διάνοιας απλώνεται σαν δίχτυ, εμπλουτίζεται διαρκώς και είναι προσβάσιμο σε όλους.

Η φιλοσοφία της ανοιχτότητας, του ελεύθερου λογισμικού, των ανοιχτών τεχνολογιών και του ανοιχτού περιεχομένου συνοψίζεται με μεγάλη ακρίβεια στην περιγραφή του σκοπού των Creative Commons: βρίσκονται εδώ για να σε βοηθήσουν να μοιραστείς τις γνώσεις σου και την δημιουργικότητα σου με τον κόσμο. Όλο τον κόσμο.

Το μοίρασμα αυτό οδήγησε σταδιακά στην δημιουργία μιας νέας οικονομίας, της οικονομίας του διαμοιρασμού. Κι αν όχι στην δημιουργία της, εφόσον οι ανταλλαγές ήταν πάντα ένα κομμάτι της υπάρχουσας οικονομίας, τότε σίγουρα στον επαναπροσδιορισμό της. Πλέον δεν ανταλλάσσονται υλικά αγαθά, αλλά πολιτισμικά. Χωρίς οικονομικό κόστος, χωρίς γεωγραφικούς ή χρονικούς περιορισμούς, αρχεία κάθε είδους διαμοιράζονται μέσα από δίκτυα ή εξειδικευμένες ιστοσελίδες που φιλοξενούν αρχεία.

Μελέτες, οδηγοί, παρουσιάσεις, εικόνες και βίντεο διατίθενται σε διάφορα ψηφιακά περιβάλλοντα, συστηματικά οργανωμένα ή εντελώς ανοργάνωτα, όλα με έναν κοινό παρονομαστή: ελευθερία πρόσβασης για κάθε ενδιαφερόμενο.

Στον αντίποδα αυτού του κινήματος ανοιχτότητας, ενστάσεις που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα, αλλά και την επιβίωση των δημιουργών είναι βάσιμες και υπαρκτές. Είναι το ανοιχτό περιεχόμενο που σκότωσε τον δημιουργό; Πώς συνδέεται η ανοιχτότητα με τα προσωπικά δεδομένα; Τι είναι οι ελεύθερες τεχνολογίες; Υπάρχει ελεύθερη μπύρα;

Η τελευταία ερώτηση, αν και φαντάζει άσχετη, είναι καθοριστικής σημασίας. Γιατί η συζήτηση και ο δημόσιος διάλογος για όλα τα παραπάνω, θα γίνει σε ένα χαλαρό περιβάλλον, στο Athens Science Festival, με συντονιστή της συζήτησης ένα μπάρμαν – σερβιτόρο, και εισηγητές δυο φίλους που ξετυλίγουν γύρω από ένα ποτό γνωστές, αλλά και απρόβλεπτες πτυχές της ανοιχτότητας. Το κοινό, με τα ποτά του στο χέρι, συμμετέχει στην συζήτηση που καθοδηγεί ο μπάρμαν με στόχο να γίνουν πιο κατανοητές έννοιες όπως τα ανοιχτά δεδομένα, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε για ποιο λόγο αυτή η συζήτηση αφορά τον κόσμο. Όλο τον κόσμο.

Σε Συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ, opendata.ellak.gr

Το Science Bar! Δημόσια δεδομένα και ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο θα λάβει χώρα στις 19/3, 21:00 – 22:00 στον χώρο του INNOVATHENS (εντός της Τεχνόπολης)

Διοργάνωση: ΕΚ “Αθηνά” σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ

Συμμετέχουν:
Αλέξανδρος Νούσιας @alexnousias
Παναγιώτης Κρανιδιώτης @kranidiotis
Πρόδρομος Τσιαβός @prodromos

Πώς συμμετέχω: Στέλνω σχόλια, ερωτήσεις, παρατηρήσεις στο @eellak @AthensSciFest #copyrightjury

* Ο Πρόδρομος Τσιαβός είναι δικηγόρος και συνεργάτης του ΕΚ «Αθηνά» και του ΕΕΛ/ΛΑΚ.