Mark Post: Λαχταριστό μπιφτέκι από βλαστικά κύτταρα!

Για να διασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια και το περιβαλλοντικό βάρος της παραγωγής κρέατος ζωικού κεφαλαίου, έχουμε αναπτύξει ένα προϊόν κρέατος από βλαστικά κύτταρα μυϊκής αγελάδας και βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από λιπώδη ιστό. Για να είναι επιτυχές το καλλιεργημένο βόειο κρέας, πρέπει να κλιμακωθεί σε βιομηχανική κλίμακα, με χαμηλό κόστος παραγωγής, παρέχοντας ένα αξιόπιστο αντίγραφο κρέατος, ώστε οι καταναλωτές να αποδεχτούν την ιδέα και το προϊόν. Οι προκλήσεις για αυτήν τη συναρπαστική καινοτομία είναι πολλές, αλλά με περισσότερες από 60 νεοσύστατες εταιρείες παγκοσμίως, σημαντική ιδιωτική χρηματοδότηση και περίπου 1000 επιστήμονες, το συνθετικό κρέας είναι όλο και πιο πιθανό να γίνει «πραγματικό». Θα συζητηθούν οι τεχνικές προκλήσεις και ευκαιρίες καθώς και ορισμένες εκπληκτικές κοινωνικές επιπτώσεις. Συνθετικό bifteki, έρχομαι! Η συζήτηση θα συντονιστεί από τον Πάνο Γιαννιό.

 

Συμμετέχοντες:
Mark Post: Kαθηγητής Φυσιολογίας, Πανεπιστήμιο Maastricht,Επικεφαλής Επιστημονικός Διευθυντής της Mosa Meat B.V.

Ο Mark Post είναι ιατρός και καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Η κύρια έρευνά του αφορά στη μηχανική ιστών για ιατρικούς σκοπούς και για τρόφιμα, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη συνθετικού βοείου κρέατος από βλαστικά κύτταρα σκελετικών μυών αγελάδας, σε μια προσπάθεια συμπλήρωσης και μετατροπής της παραδοσιακής παραγωγής κρέατος ζωικού κεφαλαίου. Τον Αύγουστο του 2013, παρουσίασε το πρώτο χάμπουργκερ στον κόσμο από συνθετικό βόειο κρέας. Είναι επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής και συνιδρυτής δύο εταιρειών, της Mosa Meat και της Qorium, που θα εμπορευματοποιήσουν τo κρέας και το δέρμα, που αποτελούν προϊόντα της μηχανικής ιστών.