Νάνο και Μέγα Φως από το Παρελθόν

Η μελέτη των υλικών καταλοίπων και τέχνεργων των πολιτισμών του παρελθόντος, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες ώστε να καταλάβουμε τις καθημερινές πρακτικές των παλαιών κοινωνιών. Επίσης, μας βοηθά να συνθέσουμε τις αντιλήψεις τους και τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και να αντιληφθούμε το τεχνολογικό επίπεδό τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι αναλύσεις υλικών έχουν αποκαλύψει και τεκμηριώσει τεχνολογικά επιτεύγματα και ξεχασμένες πρακτικές, τα οποία έχουν παράλληλα μεγάλο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη βιομηχανία. Έτσι, η τεχνολογική μελέτη του πλούσιου παρελθόντος συνθέτει το χώρο που αποκαλείται Πολιτιστική Βιομηχανία και παράλληλα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στα πλαίσια της ομιλίας, θα παρουσιαστούν αποτελέσματα από τις αναλύσεις υλικών και τέχνεργων, και θα τεκμηριωθεί η φύση και η χρήση υπολειμματικών ουσιών. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν αποτελέσματα από τις απόλυτες χρονολογήσεις ιστορικών μνημείων που κατάφεραν να αποκαλύψουν την ακριβή ηλικία κατασκευής τους.

 

Συμμετέχοντες:
Νίκος Ζαχαριάς: Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Διευθυντής Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών

Ο Νίκος Ζαχαριάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αιτωλικό και σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Παρακολούθησε και ολοκλήρωσε κύκλο μεταπτυχιακών μαθημάτων στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος του οποίου υπήρξε υπότροφος και το 2000 έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Ε.Μ.Π. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (2000-2002) και στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (2002-2009), από το οποίο παραιτήθηκε κατόπιν της εκλογής του στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Από το 2010 διευθύνει το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, από το 2015 το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό Cultural Heritage Materials and Technologies –CultTech- και από το 2015 είναι Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. Ειδικεύεται στις αναλύσεις αρχαιολογικών υλικών και τέχνεργων με στόχο το χαρακτηρισμό και εντοπισμό της προέλευσής τους, στις απόλυτες χρονολογήσεις, στην ανασύνθεση του παλαιοπεριβάλλοντος και στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών για την Πολιτισμική κληρονομιά. Έχει δημοσιεύσει 145 εργασίες, βιβλία και κεφάλαια βιβλίων, με 535 ετεροαναφορές και δείκτη απήχησης h=13.