Τεχνολογία, εγκέφαλος και διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και έναν από τους βασικούς παράγοντες που συντελούν στη διαμόρφωση των κύριων αιτιών θανάτου παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες για εφαρμογή νέων μεθόδων με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών διακοπής του καπνίσματος έχουν σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, εφαρμόζονται νέες νευροεπιστημονικές προσεγγίσεις για την κατανόηση των διεργασιών που συντελούνται στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Στην ομιλία αυτή θα δοθεί έμφαση στη διεπιστημονική προσέγγιση του προγράμματος SmokeFreeBrain, που αποτελεί μια διεθνή επιστημονική κοινοπραξία για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Θα παρουσιαστεί η μελέτη και η σύγκριση της αποτελεσματικότητας διαφορετικών μεθόδων διακοπής του καπνίσματος, όπως τα σύγχρονα φάρμακα, τα κινητά τηλέφωνα και οι εφαρμογές τους, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι αντικαπνιστικές διαφημίσεις και η βιο/νευρο-ανάδραση. Επίκεντρο της ομιλίας θα είναι η κατανόηση της εγκεφαλικής επίδρασης αυτών των μεθόδων.

 

Συμμετέχοντες:
Παναγιώτης Μπαμίδης: Αναπλ. Καθηγητής Πληροφορικής & Ιατρικής Εκπαίδευσης, Εργ. Ιατρικής Φυσικής, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Παναγιώτης Μπαμίδης, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφορικής & Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής του Α.Π.Θ. Σχεδιάζει, υλοποιεί και αξιολογεί τεχνολογικά και πληροφορικά συστήματα που στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν την καθημερινότητα διαφόρων ευπαθών ομάδων ή ασθενών και να βελτιώσουν την υγεία, την ποιότητα ζωής τους ή να αναβαθμίσουν την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας. Ερευνά τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ανταπόκρισή του σε διάφορα ερεθίσματα, τεχνολογικές παρεμβάσεις ή εκπαιδευτικές διαδικασίες, ενώ προσπαθεί να κατανοήσει την ανάπτυξη, την ανίχνευση και το ρόλο του συναισθήματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Έχει την επιστημονική ευθύνη πολλών ερευνητικών προγραμμάτων και το συντονισμό αρκετών εξ αυτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ έχει διοργανώσει πολλά διεθνή και εθνικά συνέδρια. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ληντς στην Αγγλία, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ) καθώς και Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εφαρμοσμένων Νευροεπιστημών (SAN).