Βιοδείκτες vs Συμπεριφορισμός : Μήπως αλλάζει το τοπίο;

Η πρόοδος στην υγειονομική περίθαλψη έχει αυξήσει το προσδόκιμο ζωής, και οι τεχνολογίες υψηλής απόδοσης έχουν ανοίξει το δρόμο για την εκτεταμένη γενετική εξέταση και την πρόγνωση των ασθενειών που είναι πιθανόν να αναπτύξει κάθε άνθρωπος. Πλέον, πολλές ασθένειες μπορούν να προληφθούν με την έγκαιρη αλλαγή του τρόπου ζωής του εν δυνάμει ασθενή. Οι αλλαγές αυτές αφορούν κυρίως τα πρότυπα διατροφής, τη σωματική δραστηριότητα, αλλά και την εξάσκηση των γνωσιακών ικανοτήτων. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής αποτελεί πρόκληση τόσο σε προσωπικό όσο και κοινωνικό επίπεδο, ειδικά αν οι νέες συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσει το άτομο είναι εφ’ όρου ζωής. Για το λόγο αυτό προτείνονται συμπεριφορικές αλλαγές κατάλληλες για το προφίλ και τις ανάγκες κάθε ατόμου.Στην ομιλία των Παναγιώτη Βλάμου και Ιωάννη Ταρνανά θα συζητηθεί η σχέση των αλλαγών στον τρόπο ζωής με τους βιολογικούς δείκτες, καθώς επίσης και η συμβολή τους στην πρόληψη ασθενειών.

 

Συμμετέχοντες:
Παναγιώτης Βλάμος, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ιωάννης Ταρνανάς, Senior Fellow, Trinity College Institute of Neuroscience (TCIN), Δουβλίνο

Ο Δρ. Παναγιώτης Βλάμος είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έλαβε το πτυχίο των Μαθηματικών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε την Διδακτορική του Διατριβή από τον Τομέα Μαθηματικών του Γενικού Τμήματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι διευθυντής δύο ερευνητικών εργαστηρίων: του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Μοντελοποίησης και του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και είναι ένας από τους ιδρυτές του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικών Βιοδεικτών με έδρα το Τορόντο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε μαθηματικά μοντέλα Βιοπληροφορικής για την μελέτη της εξέλιξης Νευροεκφυλιστικών Νόσων που σχετίζονται με μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες και ήπια γνωσιακή διαταραχή, μαθηματικά μοντέλα Βιοπληροφορικής, ανάπτυξη καινοτόμων αλγορίθμων Νευροπληροφορικής, τεχνικές αποκατάστασης εικόνας και προβλήματα Χημικής Μηχανικής. Δημιούργησε το Παγκόσμιο Συνέδριο GENEDIS και είναι ένας από τους βασικούς ιδρυτές του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικών Βιοδεικτών. Η έρευνα του Ιωάννη Ταρνανά επικεντρώνεται στη χρήση νέων τεχνολογιών για την κατανόηση των παθογενών διαδικασιών γήρανσης και τη θέσπιση μεθόδων πρόληψης που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ή καθυστερούν την εμφάνισή της. Ο Ταρνανάς έχει δημοσιεύσει τις εργασίες του σε παγκοσμίως αναγνωρισμένα περιοδικά, παραθέτοντας υποδειγματικές προσεγγίσεις μοντέλων νόσων που μπορούν να υποστούν επεξεργασία στον υπολογιστή. Αυτά τα μοντέλα ενσωματώνουν ολοκληρωμένες συλλογές δεδομένων από δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως για παράδειγμα έναν νέο ηλεκτρονικό δείκτη, ο οποίος συλλέγει δεδομένα από την χωρική μνήμη και πλοήγηση καθώς και από πιθανές διαταραχές κίνησης. Ο Ταρνανάς ανέπτυξε πρόσφατα μία όχι ιδιαίτερα δαπανηρή αλλά ακριβή μέθοδο βασισμένη στην ανθρώπινη συμπεριφορά, η οποία μπορεί να εντοπίσει τις πρώτες νευρολογικές επιδράσεις της νόσου Αλζχάιμερ, με ακρίβεια 94%, μέχρι και έξι χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η τεχνολογία αυτή, που ονομάζεται Altoida AR, είναι ένα ακριβές εργαλείο πρόβλεψης της άνοιας βασισμένο σε βιοδείκτες συνειδητών και μη συνειδητών λειτουργιών που αφορούν την πρώιμη έναρξή της.