Ανακαλύπτοντας τα μυστικά του Σύμπαντος

26 Μαρτίου, 2018 ΝΕΑ

Όσα συμβαίνουν σήμερα στο CERN, θα φάνταζαν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας μερικές δεκαετίες νωρίτερα. Αρκετοί επιστήμονες που εργάζονται στο κέντρο πυρηνικών ερευνών της Γενεύης, πρωταγωνιστούν πράγματι σε ένα έργο γεμάτο τόσο από επιστήμη όσο και από φαντασία. Τα πειράματα όμως, και τα ενδεχόμενα αποτελέσματά τους, είναι απολύτως ρεαλιστικά και υπόσχονται να αλλάξουν την οπτική μας για το σύμπαν.

Ο James Beacham εργάζεται στο ATLAS του CERN, ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα που έχουν οργανωθεί ποτέ, με στόχο την εξερεύνηση και την αποκάλυψη των μυστικών του σύμπαντος. Τα χνάρια αυτής της αναζήτησης θα ακολουθήσουν όσοι ακούσουν την ομιλία του Beacham στο Athens Science Festival 2018. Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ohio State University θα μας αναλύσει με απλό και κατανοητό τρόπο πώς και γιατί ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERN ενδέχεται να μας δώσει απαντήσεις σε μερικά από τα σημαντικότερα μυστήρια του σύμπαντος: Τι είναι η σκοτεινή ύλη; Γιατί η βαρύτητα είναι τόσο αδύναμη σε σύγκριση με τις άλλες δυνάμεις της φύσης; Υπάρχουν κρυφές, σκοτεινές δυνάμεις εκεί έξω;

Ο Beacham θεωρεί ότι η επιστημονική γνώση δεν πρέπει να μένει κλεισμένη στα εργαστήρια και τις πανεπιστημιακές αίθουσες, αλλά να διαχέεται στο ευρύ κοινό. Οι ομιλίες του έχουν εκατομμύρια προβολές, ενώ ο ίδιος συμμετέχει συχνά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές επιχειρώντας να εκλαϊκεύσει δυσνόητες έννοιες.

Ο Beacham σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Santa Cruz και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ειδικεύεται στην πειραματική φυσική υψηλών ενεργειών, ενώ θεωρεί ότι οι θετικές επιστήμες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τέχνη. Έχει άλλωστε σπουδάσει σκηνοθεσία και ασχολείται ενεργά με τη μουσική. Πρόσφατα μάλιστα παρουσίασε το Ex/Noise/CERN, ένα υβριδικό project στο οποίο η πειραματική μουσική συναντά την πειραματική φυσική.

Τίτλος δράσης: Μια μηχανή Big Bang στο φεγγάρι || Ημερομηνία & Ώρα: 29 Απριλίου, 20.00- 20.50