Athens Science Festival 2024: Προκλήσεις και ανακαλύψεις που αλλάζουν τα δεδομένα για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά

4 Μαρτίου, 2024 ΝΕΑ

Αποδεχτείτε την πρό(σ)κληση και ανακαλύψτε «Ιστορίες Αλλαγής» για όλες τις ηλικίες στο φετινό –επετειακό– Athens Science Festival

Πώς ένα έγκλημα που πρέπει να διαλευκανθεί μετατρέπει την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε σκηνικό «CSI:Athens Science Festival»; Πώς δημιουργείται ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος; Τι συμβαίνει στον Ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να μεταφράσει Μπόρχες;

Αυτές είναι οι πρώτες από μία σειρά προκλήσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όσοι και όσες επισκεφθούν την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από 16 έως 21 Απριλίου 2024. Και μέσα από αυτές, θα ανακαλύψουν συναρπαστικές ιστορίες επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας, στο πλαίσιο του Athens Science Festival που κλείνει φέτος τα 10 του χρόνια. «Ιστορίες Αλλαγής» οι οποίες θα προκαλέσουν τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες να διευρύνουν την οπτική τους και να ανακαλύψουν εκ νέου έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την πρώτη πρόκληση; Ο Όμιλος Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών του 1ου Γενικού Λυκείου Βριλησσίων σας προσκαλεί σε ένα διαδραστικό, ερευνητικό παιχνίδι προκειμένου να «Βρείτε τον ένοχο!». Κάθε επίδοξος και επίδοξη ντεντέκτιβ, θα έχει την ευκαιρία να διερευνήσει και να διαλευκάνει ένα «έγκλημα» με βιωματικό τρόπο, αξιοποιώντας επιστημονικές μεθοδολογίες. Στο «CSI…Athens Science Festival» οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες γίνονται ερευνητές και με λογική, φαντασία και λίγη βοήθεια από τον Σέρλοκ Χολμς ανακαλύπτουν και αποκαλύπτουν τον ένοχο που κρύβεται ανάμεσά μας!

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πρόκληση, τον λόγο έχει η EUROAVIA Athens, το ελληνικό παράρτημα του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Φοιτητών Αεροδιαστημικής. Η ομάδα, η οποία υποστηρίζεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποτελείται κυρίως από φοιτητές της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, θα μας ενημερώσει για θέματα αεροναυπηγικής και μέσα από ένα έκθεμα-έκπληξη θα μας αποκαλύψει πώς σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η τρίτη πρόκληση, με την κωδική ονομασία ΠερίΑστρον, περιλαμβάνει την παρατήρηση του Ήλιου με τηλεσκόπιο. Ο Ήλιος είναι το κοντινότερο αστέρι στην Γη και καθώς πλησιάζει στο απόγειο της δραστηριότητάς του, η παρατήρηση της επιφάνειάς του είναι ευκολότερη από ποτέ. Επιστρατεύοντας ένα εξειδικευμένο ηλιακό τηλεσκόπιο, οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες του ASF θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τους ποικίλους σχηματισμούς –όπως κηλίδες, νήματα και προεξοχές– που χαρακτηρίζουν την επιφάνεια του λαμπρότερου αστέρα του ουρανού μας. «Περί Άστρον» λοιπόν η συζήτηση, γι’ αυτό και οι επιστήμονες του ASF θα αναλάβουν να σας ξεναγήσουν στη μυστηριώδη επιφάνεια του Ήλιου, εισάγοντάς σας παράλληλα στον θαυμαστό κόσμο της αστρονομίας.

Πρόσκληση σε ένα workshop για ενήλικες, με θέμα «Χ. Λ. Μπόρχες και Google Translate» απευθύνει μέσα από την τέταρτη πρόκληση το Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας. Εάν για έναν μεταφραστή ή μία μεταφράστρια είναι δύσκολο να αποδώσει στα ελληνικά ένα ποίημα γραμμένο σε άλλη γλώσσα, πόσο καλά θα μπορούσε να τα καταφέρει μία Τεχνητή Νοημοσύνη; Η ομάδα του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα μας καθοδηγήσει ώστε να γίνουμε ποιητές και ποιήτριες για μια μέρα, μεταφράζοντας ένα ποίημα του Αργεντινού Χ. Λ. Μπόρχες με την βοήθεια του google translate.

Αποδεχτείτε την πρό(σ)κλησή μας και ανακαλύψτε «Ιστορίες Αλλαγής» για κάθε ηλικία στο φετινό –επετειακό– Athens Science Festival!

16-21 Απριλίου 2024 | Athens Science Festival | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Μείνετε συντονισμένοι και συντονισμένες στη σελίδα και τα κοινωνικά δίκτυα του Athens Science Festival 2024: Νέες προκλήσεις και ανακαλύψεις που αλλάζουν τα δεδομένα για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά, θα ανακοινωθούν σύντομα.