Μπορεί ένα ποίημα να εκφράσει μια πολύπλοκη έννοια κβαντομηχανικής;

2 Απριλίου, 2016 ΝΕΑ

Το Athens Science Festival φέτος υποδέχεται το σεμινάριο:

Φυσική και ποίηση Χαϊκού // Πέμπτη 7 Απριλίου 2016, 16:00-17:45.

Μπορούν τα φυσικά φαινόμενα να περιγραφούν με στίχους; Και πόσα προλαβαίνει κανείς να πει σε μόλις 17 συλλαβές;

Το χαϊκού (俳句, haiku) είναι είδος της επιγραμματικής ποίησης που γεννήθηκε πριν από πέντε περίπου αιώνες στην Ιαπωνία. Γράφεται σε τρεις στίχους με 5-7-5 συλλαβές αντίστοιχα. Από τις αρχές του 20ου αιώνα άρχισε να διαδίδεται και στη Δύση. Σήμερα δεν πρέπει να υπάρχει χώρα και γλώσσα, πάνω στη γη, που να μην γράφονται χαϊκού. Αξίωμα του χαϊκού: Με τις λιγότερες δυνατόν λέξεις, τα περισσότερα νοήματα και μηνύματα.

Ανακαλύψτε την Ιαπωνική ποίηση Χαϊκού και δοκιμάστε να φτιάξετε στίχους που περιγράφουν φαινόμενα από διάφορους τομείς της φυσικής, συζητώντας, με δύο φυσικούς και δύο ποιητές, κάθε σας απορία.

Το σεμινάριο φυσικής και ποίησης Χαϊκού διοργανώνουν οι:

Χρήστος Τουμανίδης: ποιητής, μελετητής και ανθολόγος του ελληνικού Χαϊκού. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1978, με την συλλογή ΑΣΤΑΘΜΗΤΑ. Μαθήτευσε πλάι στον ποιητή μας Γιάννη Ρίτσο. Έχει εκδώσει 6 ποιητικές συλλογές, και δημοσίευσε αρκετές φιλολογικές εργασίες και δοκίμια.

Γιώργος Πρίμπας: γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής το 1962, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε φυσική και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία. Από το 2010 συνεργάζεται με το λογοτεχνικό περιοδικό 24Γράμματα.

Βασίλης Κωνσταντούδης: φυσικός, εργάζεται στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Κάπου-κάπου του αρέσει να σηκώνει το κεφάλι του από το γραφείο και τον υπολογιστή και να κοιτάει έξω από το παράθυρο.

Άννα Χριστοδούλου: SciCo project leader, σπούδασε στο Φυσικό Αθήνας και άρχισε να ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης μετά την διάκριση της στον διαγωνισμό FameLab το 2007.