Γεωλογία και Παλαιοντολογία… όπως δεν τις έχετε ξαναδεί!

3 Οκτωβρίου, 2023 ΝΕΑ

Θέλετε να ανακαλύψετε πρωτοποριακές εφαρμογές της επιστήμης της Γεωλογίας; Να δείτε από κοντά ένα εντυπωσιακό ομοίωμα του μεγαλύτερου ζώου που έζησε ποτέ στην Κρήτη; Έχετε διερωτηθεί ποτέ πώς μπορούμε να αναπαριστούμε την όψη ανθρώπων ή ζώων που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν;

Στις μοναδικές διαδραστικές εκθέσεις του Athens Science Festival μαθητές/τριες όλων των ηλικιών θα ανακαλύψουν τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που μας επιτρέπουν να φέρουμε κοντά μας κόσμους τόσο μακρινούς από τον δικό μας.

Το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει δυναμικά στο φετινό φεστιβάλ, παρουσιάζοντας 8 συναρπαστικές δράσεις. Εκπληκτικά διαδραστικά εκθέματα από διάφορα εργαστήρια του τμήματος θα σας μεταφέρουν στον συναρπαστικό κόσμο της Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας!

Στην έκθεση «Παλαιοσκόπειο» του Εργαστηρίου Διδακτικής των Γεωεπιστημών θα μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε μια βόλτα στο γεωλογικό και ιστορικό παρελθόν της Αθήνας. Με τα 3D γυαλιά εικονικής πραγματικότητας θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε την Αθήνα στην εποχή του Περικλή, να δούμε πώς έμοιαζε η πόλη την εποχή των Δεινοσαύρων, καθώς και το μεγαλύτερο ζώο που έζησε στην Αττική!

Το Εργαστήριο Τηλεανίχνευσης θα μας παρουσιάσει τη «Γεωλογία σε τρεις διαστάσεις». Θα δούμε πώς με τη χρήση εξοπλισμών τελευταίας τεχνολογίας είναι εφικτό να αναπαραστήσουμε βουνά, σπήλαια, γκρεμούς και άλλες τέτοιες γεωμορφές σε μοντέλα τριών διαστάσεων, σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας.

Γνωρίζατε πως οι νέες τεχνολογίες μας επιτρέπουν να θαυμάσουμε γεωλογικά φαινόμενα από… απόσταση – δίχως να χρειαστεί να ταξιδέψουμε στο μέρος όπου βρίσκονται; Στη διαδραστική έκθεση «Φωτορεαλιστική άποψη γεωλογικών μνημείων», που οργανώνει το Κέντρο Μουσειακών Ερευνών, θα δούμε πώς είναι πλέον εφικτό να αναπαριστούμε με μεγάλη ακρίβεια γεωλογικές μορφές.

Το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος θα παρουσιάσει τη δράση «Αποτυπώνω το βιοκλίμα της πόλης μου». Μέσω εξειδικευμένου εξοπλισμού, όπως θερμική κάμερα σε drone και μετεωρολογικοί σταθμοί, θα αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο τα υλικά της πόλης διαμορφώνουν το βιόκλιμά της, λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.

Θέλετε να εξερευνήσετε το βιογραφικό του Εγκέλαδου; Να ταξιδέψετε από τα Φαλάσαρνα έως τη Χιλή, όπου έχουν καταγραφεί οι ισχυρότεροι σεισμοί; Τα Εργαστήρια Σεισμολογίας και Γεωφυσικής θα μας παρουσιάσουν τη διαδραστική έκθεση «Ζω με τους σεισμούς – Τα μυστικά της Γης».

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς εντοπίζουμε και εξορύσσουμε τα χρήσιμα υλικά; Πώς παραλαμβάνουμε τα χρήσιμα στοιχεία; Πού καταλήγουν μετά τη λήξη του χρόνου ζωής τους; Στην πειραματική διαδραστική επίδειξη «Τα υλικά της Γης» που οργανώνει το Εργαστήριο Οικονομικής Γεωλογίας και Γεωχημείας θα δούμε πραγματικά ορυκτά και πετρώματα, διατάξεις εξαγωγής χαλκού από μεταλλεύματα και πολλά ακόμη!

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας με την έκθεση «Εικονικό Μουσείο Παλαιοντολογίας» μας δίνει την ευκαιρία να δούμε από κοντά μοναδικά απολιθώματα από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Θα γνωρίσουμε τη δράση «V-PalM», η οποία μας επιτρέπει να περιηγηθούμε εικονικά σε εντυπωσιακά εκθέματα, μέσω μιας καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας.

Στη δράση «Ο υπέροχος θαλάσσιος μικρόκοσμος» του Εργαστηρίου Γεωλογίας και Βιογεωεπιστημών, θα παρατηρήσουμε σε μικροσκόπιο τους θαλάσσιους μικροοργανισμούς, που εδώ και εκατομμύρια χρόνια διαμορφώνουν τον κόσμο που μας περιβάλλει. Ελάτε να ανακαλύψουμε πώς ένας «αόρατος» κόσμος πλάθει γεωλογικά πετρώματα και συμμετέχει ενεργά στη ρύθμιση του κλιματικού συστήματος στον πλανήτη. 

Πολλές ακόμη μοναδικές εκθέσεις θα βρίσκονται στο χώρο του Μηχανουργείου, για να μας «ταξιδέψουν» στα υπόγεια στρώματα της Γης, αλλά και στο μακρινό ιστορικό παρελθόν!

Το Βιοτεχνικό – Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο μας καλεί να αναρωτηθούμε πώς υλικά, που βρισκόταν για εκατομμύρια χρόνια στα βάθη της Γης, φτάνουν στα χέρια μας, προκειμένου να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Ελάτε στη δράση «Από τα βάθη της Γης, στη γειτονιά μας» να ανακαλύψουμε τον κόσμο των ορυκτών πόρων.

Θέλετε να γνωρίσετε τον προϊστορικό συγγενή του ελέφαντα – το μεγαλύτερο ζώο που έζησε στην Κρήτη; Στην έκθεση «Παρέα με το Δεινοθήριο το γιγάντιο!», που παρουσιάζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα παιδιά θα έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την Παλαιοντολογία και τη Γεωλογία, ενώ θα μπορέσουν να φωτογραφηθούν με το εντυπωσιακό πολύχρωμο ομοίωμα του γιγαντιαίου ζώου!

Ο Μιχαήλ Σωκράτης Καφούσιας, μέσω της συμμετοχής του με τίτλο «Ανάπλαση κρανίων στην Αρχαιολογία και την Παλαιοντολογία», θα μας εξηγήσει όλα τα μυστικά της ανάπλασης κρανίων ανθρώπων ή ζώων που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν. Θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να δούμε από κοντά την τρισδιάστατη ανάπλαση της κεφαλής ενός Viking, αλλά και τη δισδιάστατη απεικόνιση του διάσημου δεινοσαύρου Dippy. Επίσης, οι επισκέπτες/τριες, μέσω ενός εκπαιδευτικού κόμικς, θα κατανοήσουν βήμα-βήμα όλη τη διαδικασία και θα ανακαλύψουν πώς συνδέεται με την Εγκληματολογική Τέχνη!

 Ελάτε στο Athens Science Festival για να ανακαλύψετε πόσο ενδιαφέρουσες είναι στην πραγματικότητα οι επιστήμες της Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας!

 Τρίτη 10 – Πέμπτη 12 Οκτωβρίου | Χώρος: Μηχανουργείο | 09:00 – 14:00