Η ξεχωριστή παρουσία της ΓΓΕΤ στο Athens Re-Science Festival 2019

17 Μαρτίου, 2019 ΝΕΑ

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) συμμετέχει ενεργά στο φετινό Αthens Re-Science Festival, στηρίζοντας ποικίλα ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς με στόχο την ενημέρωση και επιμόρφωση του κοινού σχετικά με πολλά και ενδιαφέροντα επιστημονικά και τεχνολογικά ζητήματα που αφορούν όλους μας! Στον κεντρικό άξονα των δραστηριοτήτων, ομιλιών, πειραμάτων, workshops, καθώς και εργαστηρίων βρίσκεται το περιβάλλον και οι θετικές επιστήμες.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των δράσεων που υποστηρίζονται από τη Γενική Γραμματεία ‘Ερευνας και Τεχνολογίας:

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μέσω της διαδραστικής έκθεσης «Περί ανέμων και υδάτων»  αποσκοπεί στην κατανόηση μετεωρολογικών φαινομένων όπως ο σχηματισμός μιας καταιγίδας, ενός ανεμοστρόβιλου, ή η δημιουργία ενός κεραυνού. Μην χάσετε την επίδειξη για το κλίμα της Γης μέσω γυαλιών Virtual Reality 360!

Περί ανέμων και υδάτων / 4 Απριλίου / Διαδραστική Έκθεση

Η Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθοδηγεί τους μαθητές σε μια συναρπαστική εξερεύνηση των σεισμών! Ομάδες μαθητών, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, ήδη κατασκεύασαν έναν αυτοσχέδιο σεισμογράφο και κατέγραψαν τη διαδικασία σε μια παρουσίαση συνοδευόμενη από οπτικοακουστικό υλικό. Οι δέκα καλύτερες εργασίες παρουσιάζονται από τις αντίστοιχες σχολικές ομάδες στο Athens Re-Science Festival.

Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς (13-18 ετών) / 5 Απριλίου / Διαγωνισμός

Τι συμβαίνει όταν η Χημεία συναντά τη Βιολογία; Οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών μας προσκαλούν να εξερευνήσουμε τον μαγικό κόσμο των μικροοργανισμών και μοιράζονται μαζί σας μυστικά του εργαστηρίου σε ένα ταξίδι γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις.

Όταν η Χημεία συναντά τη Βιολογία / 6 & 7 Απριλίου / Πειράματα Επίδειξης

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και ο Τομέας Βυζαντινών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνὠν, διερευνούν τις  αντιλήψεις σε σχέση με τη διαχείρηση του δάσους και μας παρουσιάζουν πώς αυτή έχει αποτυπωθεί σε πολυάριθμα βυζαντινά κείμενα!

«Εξημερώνοντας» το δάσος / 7 Απριλίου / Ομιλία

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών μας προσκαλεί να λάβουμε μέρος σε μια «ζωντανή» κοινωνική έρευνα για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας και πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να συμβάλλει ώστε να αποτραπεί η εξάντλησή τους;

Ερευνώντας το κόσμο που μας περιβάλλει / 7 Απριλίου / Ομιλία

Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος συμμετέχει στο φετινό φεστιβάλ με έξι πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις:

Τι θα συμβεί αν χρησιμοποιήσουμε εργαλεία όπως η μουσική και ο χορός για να προσεγγίσουμε το αίνιγμα της ύλης και την αέναη κίνηση των ατόμων και των μορίων που την συγκροτούν;

Το αίνιγμα της ύλης / 6 Απριλίου / Βραδινές Εμφανίσεις

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι αναγνώρισης των στοιχείων του περιοδικού πίνακα για εφήβους σας περιμένει φέτος στο Athens Re-Science Festival, με αφορμή τον εορτασμό 150 χρόνων από την εισαγωγή του περιοδικού πίνακα. Εσείς πόσα χημικά στοιχεία μπορείτε να αναγνωρίσετε;

Tο BINGO της Χημείας (13 – 18 ετών) / 5 Απριλίου / Εργαστήριο για παιδιά

Δημιουργείστε ένα πραγματικό σύστημα για το φιλτράρισμα του νερού, πειραματιστείτε με βιοδιασπώμενα πλαστικά και μάθετε περισσότερα για την ανακύκλωση των μετάλλων, πραγματοποιώντας τρία αλληλένδετα πειράματα χημείας.

Chem Generation (13-16 ετών)/ 4 Απριλίου / Εργαστήριο για παιδιά

Ένας αστροφυσικός που του αρέσει να φιλοσοφεί, ένας φυσικός που παθιάζεται με την τεχνολογία κι ένας ποιητής που εμπνέεται από την επιστήμη συναντιούνται στον χωρόχρονο του Athens Re-Science Festival και συζητούν για πολλά ενδιαφέροντα και απρόβλεπτα θέματα.

Ο χώρος και τα κρυμμένα μυστικά του / 6 Απριλίου / Ομιλία

Υπάρχουν όρια στην επιστήμη; Κι αν ναι, πώς αυτά αλληλεπιδρούν με την κοινωνία και όλους εμάς; Η επιστήμη φαίνεται να είναι μία συναρπαστική γλώσσα που μιλάει με μεθοδικότητα και βεβαιότητα για όλα. Είναι όμως έτσι; Χωράει όλος ο κόσμος και η ζωή μας στην επιστήμη;

Τα όρια της επιστήμης /6 Απριλίου / Ομιλία

Το Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων wayGoo του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» σχεδιάζει και φέτος για το Athens Science Festival την εφαρμογή εξωτερικής και εσωτερικής πλοήγησης wayGoo, στοχεύοντας να βελτιώσει την εμπειρία της επίσκεψης του κοινού στο χώρο της Τεχνόπολης κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

wayGoo / 3-7 Απριλίου

Με την χρήση στερεοσκοπίου οι επιστήμονες του μέλλοντος εντοπίζουν την παρουσία μικρό-πλαστικών μέσα σε μια χούφτα άμμου από παραλία! Η ρύπανση από πλαστικά απειλεί όλα τα θαλάσσια πλάσματα και τον πλανήτη μας. Είναι ώρα να συμβάλουμε κι εμείς με τη σειρά μας στην παγκόσμια προσπάθεια για υγιείς ωκεανούς!

Πλαστικά στην παραλία, SOS! (12-17 ετών) / 5 Απριλίου / Εργαστήριο για παιδιά

Φυσικά από το φετινό Athens Re-Science Festival δεν θα μπορούσε να λείπει το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» που εμπλουτίζει το φετινό πρόγραμμα με πέντε ξεχωριστές δράσεις:

Η ώρα είναι 10:00 το πρωί και νιώθετε ότι θα θέλατε ένα γευστικό διάλειμμα. Το ρομπότ «Master Chef» σας περιμένει πρόθυμο για να σας ετοιμάσει το πιο νόστιμο e-τοστ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βάλετε τις εντολές στη σωστή σειρά. Ποτέ το δεκατιανό δεν ήταν τόσο διασκεδαστικό!

Δεκατιανό με το Ρομπότ / 4-7 Απριλίου / Διαδραστική Έκθεση

Τώρα τελευταία η χρονομηχανή του Εμμανουήλ όλο χαλάει κι εκείνο μένει νηστικό στο χρονοκενό, καθώς αργεί να γυρίσει στην εποχή του και χάνει το οικογενειακό γεύμα. Πώς άραγε μπορεί να διορθωθεί αυτή η τόσο κουραστική κατάσταση;

Η Χρονομηχανή του Εμμανουήλ / 4-7 Απριλίου / Διαδραστική Έκθεση

Μάθε πώς δουλεύουν οι μηχανές αναζήτησης και κάνε την ιστοσελίδα σου διάσημη. Ποια σελίδα θα γίνει η κορυφαία;

Ιστούπολη / 4-7 Απριλίου / Διαδραστική Έκθεση

Πώς αντιλαμβάνεται ένα ρομπότ τις κινήσεις ενός παιδιού και λειτουργεί κατάλληλα για να παίξει μαζί του; Πώς καταλαβαίνει αν κάποιος είναι χαρούμενος και πώς εκφράζει τη χαρά του; Οι ερευνητές του ΕΚ «Αθηνά» μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα ρομπότ αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα και τα μετατρέπουν σε γνώση υψηλότερου επιπέδου.

Ένα ρομπότ με αισθήσεις / 5 Απριλίου / Εργαστήριο για παιδιά

Ακολουθεί ένα μοναδικό STEAM workshop για καθηγητές μουσικής και φυσικών επιστημών σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή! Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη STEAM παιδαγωγική προσέγγιση του iMuSciCA, η οποία βασίζεται στο ανακαλυπτικό μοντέλο διδασκαλίας και υποστηρίζει την ενεργή, τη συμμετοχική και τη συνεργατική μάθηση, παράλληλα με την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και των δεξιοτήτων βαθιάς μάθησης (deeper learning competencies).

Εκπαίδευση STEAM με iMuSciCA / 6 Απριλίου / Workshop για εκπαιδευτικούς / Διοργάνωση: Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», Ελληνογερμανική αγωγή. 

Τη σκυτάλη παίρνει το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»  με τρεις συμμετοχές στη διαδραστική έκθεση.

Μάθετε τις βασικές αρχές λειτουργίας του νευρικού συστήματος με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο: χρησιμοποιώντας μια πειραματική διάταξη και τον ηλεκτρισμό που παράγεται από τους μύες του χεριού μας όταν αυτό κινείται, για να ελέγξετε το χέρι ενός άλλου ανθρώπου!

Από χέρι σε χέρι / 5,6,7 Απριλίου / Διαδραστική Έκθεση

Ο εγκέφαλος κάθε οργανισμού αποτελείται από μικρά δομικά στοιχεία που λέγονται νευρικά κύτταρα ή νευρώνες. Γνωρίστε τους διαφορετικούς τύπους νευρικών κυττάρων και μάθετε περισσότερα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο!

Ένα παράθυρο στον εγκέφαλο / 5, 6, 7 Απριλίου / Διαδραστική Έκθεση

Πράσινα, μπλε, καστανά μάτια… ‘Η μήπως κόκκινα; Λευκά; Όλα είναι θέμα γονιδίων! Με την πολύτιμη βοήθεια της μύγας του ξυδιού, Drosophila melanogaster οι ερευνητές θα μας εξηγήσουν πώς οι μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια επηρεάζουν την εμφάνιση των μυγών και θα μας μιλήσουν και για πιο περίπλοκες συμπεριφορές, όπως η μάθηση και η μνήμη!

Μικρός εγκέφαλος με μεγάλη σημασία /4 Απριλίου / Διαδραστική Έκθεση

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τα ινστιτούτα που το απαρτίζουν συμμέτεχουν ενεργά στο φετινό Athens Re-Science Festival με πειράματα επίδειξης, μια ομιλία κι ένα εργαστήριο για παιδιά.

Τα αστέρια γεννιούνται σε μεσοαστρικά νέφη αερίου, όμως οι λεπτομέρειες της γέννησής τους αποτελούν ακόμα μυστήριο. Μπορεί το Musca, ένα νέφος το οποίο δονείται παράγοντας ήχους σε συχνότητες που μπορούμε να μελετήσουμε για να πάρουμε πληροοφορίες για τη γέννηση των αστεριών. Το «τραγούδι» του Musca μας αποκαλύπτει το αληθινό του σχήμα και την φυσική που διέπει τα μεσοαστρικά νέφη.

Ενα διαστρικό νέφέλωμα που τραγουδά / 6 & 7 Απριλίου / Ομιλία / Διοργάνωση: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Το βραβευμένο παιχνίδι φαντασίας που προκαλεί τους παίκτες να συνεργάζονται και να περιγράφουν φανταστικά αντικείμενα από μια σειρά εναλλακτικών μελλοντικών προοπτικών έρχεται στο Athens Re-Science Festival. Εκτός από την εγγυημένη διασκέδαση, το παιχνίδι προάγει τη συνεργασία και την καλύτερη γνωριμία με τους υπόλοιπους παίκτες, ενώ ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων!

Το «Αντικείμενο από το μέλλον» / 4 Απριλίου / Εργαστήριο για παιδιά / Διοργάνωση: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Έδρα UNESCO on Futures Research & το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ

Είναι η πίκρα γενετικά προκαθορισμένη; Μερικοί άνθρωποι από τη φύση τους νοιώθουν εξαιρετικά πικρό ένα χαρτί με την ακίνδυνη ουσία PTC. Μερικοί άλλοι δεν νοιώθουν τίποτα. Εσείς, είστε γενετικά ευαίσθητοι στη πίκρα του PTC;

 Το πικρό χαρτί. Φαινότυπος και γονότυπος /5 & 6 Απριλίου / Πειράματα Επίδειξης / Διοργάνωση: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας. 

Πώς μπορούμε να δούμε αν ένα φυτό έιναι μολυσμένο ή όχι χωρίς να πρέπει να το στείλουμε σε ένα εργαστήριο; Αν έχουμε γρίπη ή απλό κρυολόγημα χωρίς να τρέχουμε στο γιατρό; Ένα εργαστήριο… σε κουτί θα μπορούσε να είναι η λύση!

Βιολογικό εργαστήριο σε κουτί / 3-6 Απριλίου / Πειράματα Επίδειξης / Διοργάνωση: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας 

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (EEAE) μας καλεί να «τεστάρουμε» τις γνώσεις μας γύρω από τις ακτινοβολίες, τη φυσική ραδιενέργεια, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τη διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων! Πόσο καλά γνωρίζουμε τον κόσμο των ακτινοβολιών που μας περιβάλλει; Είναι βάσιμοι οι φόβοι μας;

Πόσο καλά γνωρίζεις τις ακτινοβολίες; / 5 Απριλίου / Ομιλία

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) αποτελεί μια σύγχρονη δημόσια υπηρεσία με αποστολή τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της υλοποίησης της πολιτικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ). Η επένδυση στην επιστήμη, στην έρευνα και στην τεχνολογία, αποτελεί κεντρική στρατηγική προτεραιότητα για ένα αναπτυξιακό μοντέλο κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο, στηριζόμενο στην υψηλή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και σε νέες καινοτόμες ιδέες. Η ΓΓΕΤ έχει κεντρικό ρόλο στο υφιστάμενο σύστημα Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, δεδομένου ότι είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή της πολιτικής έρευνας στην Ελλάδα, καθώς και της διαχείρισης δράσεων ΕΤΑΚ. Επιπλέον, η ΓΓΕΤ εποπτεύει Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικούς Φορείς, οι οποίοι στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες με τις απαραίτητες δεξιότητες για την παραγωγή γνώσης και καινοτομίας. Επιτελούν σημαντικό έργο και παρουσιάζουν ιδιαίτερα χρήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα στην Ιατρική και Βιοϊατρική, την Αστροφυσική, τις Φυσικές Επιστήμες, τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, τη Θαλάσσια Έρευνα, την Τεχνολογία, την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες.