Mέλισσες στο Athens Science Festival!

10 Οκτωβρίου, 2022 ΝΕΑ

Οι μέλισσες έχουν και αυτές εγκέφαλο, για να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, όπως εμείς! Απομνημονεύουν πληροφορίες και επικοινωνούν μεταξύ τους για το πού είναι το καλύτερο μέρος να βρουν λουλούδια, γεμάτα γύρη και νέκταρ, ώστε επιστρέφοντας στην κυψέλη να παρασκευάσουν μέλι.

Μια μόνο μέλισσα επισκέπτεται εκατοντάδες, μερικές φορές χιλιάδες, λουλούδια την ημέρα αναζητώντας νέκταρ και γύρη. Στη συνέχεια, πρέπει να επιστρέψει στην κυψέλη, διανύοντας αποστάσεις έως και πέντε μίλια (οκτώ χιλιόμετρα) και να εκτελέσει έναν «χορό» για να ενημερώσει τις άλλες μέλισσες πού βρίσκονται τα λουλούδια. 

Μελέτες δείχνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε συνδυασμό με ορισμένα φυτοφάρμακα μπορεί να βλάψει την ικανότητα της μέλισσας να εκτελεί την αποστολή της γύρης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κυψέλες να αποδυναμώνονται.

Το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» συμμετέχει στο Athens Science Festival 2022 με δράσεις που θα μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για τον κόσμο των μελισσών καθώς είναι πολύ σημαντικές και για την ισορροπία και τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων ολόκληρου του πλανήτη.

Θα πραγματοποιήσει εργαστήρι με σκοπό να ανακαλύψουμε τρόπους για να «πρασινίσουμε» την πόλη. Δηλαδή; Να κάνουμε τις αστικές πόλεις ένα πιο εύφορο περιβάλλον, με φύτευση σπόρων από φυτά  που αναγνωρίζουν και χρησιμοποιούν ως τροφή, τόσο οι μέλισσες όσο και άλλοι επικονιαστές της χώρας μας.

Μας φανερώνουν, μέσω παρουσίασης, τον τρόπο που οι ερευνητές καταλαβαίνουν ποιες περιοχές είναι καλύτερες για εξάσκηση της μελισσοκομίας. Μέσω ενός ερωτηματολογίου – που μοιράζεται στους μελισσοκόμους – οι επιστήμονες μπορούν να δημιουργήσουν έναν χάρτη και να διαχωρίσουν τα περισσότερα εχθρικά περιβάλλοντα, όπου οι μέλισσες είναι πιο ευαίσθητες. Μια διεθνής πρωτοβουλία της επιστημονικής οργάνωσης.

Επιπλέον πραγματοποιεί πείραμα παρατήρησης σβόλων γύρης, στο οποίο θα παρατηρήσουμε γυρεόκοκκους στο μικροσκόπιο, θα μάθουμε το σχήμα των κόκκων της γύρης, θα μαντέψουμε το άνθος ή το δέντρο από το οποίο προήλθαν με τελικό σκοπό να μάθουμε να τους αναγνωρίζουμε. Και αν κάποιος τους αναγνωρίσει όλους, ένα δώρο από τις μέλισσες θα τον περιμένει στο τέλος του πειράματος!

Μικροί και μεγάλοι ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και των μελισσών, με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο!

Πηγή: https://www.nationalgeographic.com/history/article/130213-honeybee-pesticide-insect-behavior-science

21-23 Οκτωβρίου | Athens Science Festival | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων