Oι Ήχοι του Σύμπαντος

15 Απριλίου, 2024 ΝΕΑ

Υπάρχουν άραγε τρόποι να «αφουγκραστούμε» το βίαιο και σκοτεινό Σύμπαν; Μπορούμε να μάθουμε τι συμβαίνει όταν δύο μαύρες τρύπες, τα πιο εξωτικά Κοσμικά αντικείμενα,  συγκρουστούν με ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός;

Το 1916 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν προβλέπει για πρώτη φορά την ύπαρξη ενός νέου κοσμικού Αγγελιοφόρου, των βαρυτικών κυμάτων, διαταρραχών του ίδιου του χώρου οι οποίες παράγονται από βίαια κοσμικά φαινόμενα και ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός.

100 χρόνια μετά, το 2016, ανακοινώνεται η πρώτη ανίχνευση Βαρυτικών Κυμάτων από την βίαιη Συγχώνευση δύο Μαύρων Τρυπών 1.4 δισ. έτη φωτός μακριά μας! Για να τα μετρήσουν οι ερευνητές ανέπτυξαν πειραματικές τεχνικές και τεχνολογικές καινοτομίες με τις οποίες κατάφεραν να «πιάσουν» ρυτιδώσεις του χώρου χίλιες φορές μικρότερες από το μέγεθος ενός πρωτονίου!

Το 2017, oι ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων LIGO στις ΗΠΑ και Virgo στην Ιταλία, σε συνδυασμό με το τηλεσκόπιο ακτίνων –γ Fermi και οπτικά τηλεσκόπια «αφουγκράζονται» για πρώτη φορά τη συγχώνευση δύο αστέρων νετρονίων, το «χρυσορυχείο» του σύμπαντος! Πλέον, με περισσότερες από 90 ανιχνεύσεις συγχωνεύσεων μαύρων τρυπών και αστέρων νετρονίων η εποχή της Αστρονομίας Βαρυτικών Κυμάτων και της Πολυμηνυματικής Αστρονομίας έχει ξεκινήσει και φέρνει μαζί της έναν τελείως νέο τρόπο παρατήρησης και κατανόησης του βίαιου Σύμπαντος. Σηματοδοτείται έτσι μία επιστημονική επανάσταση εφάμιλλη με αυτήν που έφερε ο Γαλιλαίος υψώνοντας το τηλεσκόπιό του στον ουρανό για πρώτη φορά τον 17ο  αιώνα!

«Οι Ήχοι του Σύμπαντος» φιλοδοξούν να σας ταξιδέψουν σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης. Συνδυάζοντας το παιχνίδι με τη μάθηση και χρησιμοποιώντας διαδραστικά εκθέματα, θα προσομοιώσουμε το πως η μάζα καμπυλώνει το χωροχρόνο, θα «βιώσουμε» τα αποτελέσματα των βαρυτικών κυμάτων, θα ανακαλύψουμε τις τεχνικές ανίχνευσής τους, θα εξερευνήσουμε το παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων Virgo στην Πίζα της Ιταλίας και θα μάθουμε πως μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε τους επιστήμονες στο κυνήγι αυτών των αμυδρών κοσμικών ψιθύρων.

Συντελεστές-Διοργάνωση
Η έκθεση «Οι Ήχοι του Σύμπαντος» διοργανώνεται από την Ελληνογερμανική Αγωγή (https://ea.gr/) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Surrounded By Science
(GA: 101006349, https://sbs.ea.gr/) με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Βαρύτητας (https://www.ego-gw.it/) και της κοινοπραξίας Virgo(https://www.virgo-gw.eu/).

Διοργάνωση-υλοποίηση:
Εμμανουήλ Χανιωτάκης, Δρ. Σοφοκλής Σωτηρίου, Δρ. Δημήτρης Κουλεντιανός, Γεώργιος Αθανασόπουλος (Ελληνογερμανική Αγωγή)

Υποστήριξη:
Dr Vincenzo Napolano, Giada Rossi, Elisa Velcani (EGO)

Tα εκθέματα δημιουργήθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας (INFN)

Σχεδιασμός και Επιστημονική διεύθυνση:  Vincenzo Napolano, Francesca Scianitti Υλοποίηση: Marco Barsottini και Alessandro Capozzo

16-21 Απριλίου | Διαδραστική Έκθεση | Μηχανουργείο