Όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη… στο Athens Science Festival

3 Οκτωβρίου, 2023 ΝΕΑ

Συχνά θεωρούμε ότι η επιστήμη και η τέχνη είναι δύο έννοιες ασύνδετες, ίσως ακόμη και αντιφατικές. Ωστόσο, κατά την ένωση αυτών των δύο κόσμων προκύπτει η πραγματική μαγεία – γεννιέται η καινοτομία.

Στο φετινό Athens Science Festival σας καλούμε να παρακολουθήσετε από κοντά εκθέσεις τέχνης, που υπόσχονται να σας συνεπάρουν, να σας εντυπωσιάσουν και να σας προσφέρουν μια νέα οπτική σε μεγάλη ποικιλία θεμάτων.

Μια πρωτοποριακή έκθεση με θέμα «Απατηλή όραση: Ψευδαισθήσεις και Εγκέφαλος» θα μας παρουσιάσει η Δρ. Λευκοθέα-Βασιλική Ανδρέου του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μαζί με τους συνεργάτες της. Τι μπορούμε να μάθουμε από τις ψευδαισθήσεις – τα «λάθη» του εγκεφάλου μας; Η έκθεση συνδυάζει την τέχνη με τη τεχνολογία της 3D εκτύπωσης για τη δημιουργία αντικειμένων που, με κατάλληλη διάταξη στον χώρο, «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας!

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDNIGHT (Mediterranean Researcher’s Night) συστήνεται μέσα από δύο διαφορετικές, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες, δράσεις:

Στο «Mednight expedition: the ports of Science» ερευνητές/τριες Μεσογειακών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων επιβιβάζονται σε σκάφη και μας ταξιδεύουν στη θάλασσα της Μεσογείου, σε ένα “θαλάσσιο” ταξίδι-ντοκιμαντέρ. Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την κατάσταση των θαλασσών που περιβάλλουν χώρες της Μεσογείου και να ενημερωθούμε για σύγχρονα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η υγεία και η ρύπανση. | Προβολές: 17:00, 18:00, 19:00, 20:00

H έκθεση προσωπογραφιών «Γυναίκες της Μεσογείου στην Υγεία» έχει δημιουργηθεί με σκοπό να τιμήσει γυναίκες της Μεσογείου που συνέβαλαν στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής. Γυναίκες που αμφισβήτησαν τους κανόνες, διέπρεψαν και πρωτοπόρησαν στον κλάδο τους – έρευνα, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, εθελοντισμός – αλλά δεν έχουν λάβει την αναγνώριση που τους αναλογεί.

Στη μοναδική έκθεση φωτογραφίας «STEM in Tanzania: Science for Change» θα «ταξιδέψουμε» στη μακρινή Αφρική, ώστε να ανακαλύψουμε το εθελοντικό πρόγραμμα «STEM in Tanzania», που υλοποιείται από τη SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία σε συνεργασία με τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Wheeling2help, SANA – Saving Africa’s Nature και με την υποστήριξη του Miseni Retreat. Ακολουθήστε τους Science Dreamers και δείτε από κοντά το πρόγραμμα που στοχεύει στην ενδυνάμωση εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών, προκειμένου να παρέχεται μακροπρόθεσμα εκπαίδευση STEM υψηλής ποιότητας στη χώρα τους – και να έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα!

Ελάτε στο Athens Science Festival και δείτε από κοντά τι μπορεί να γεννηθεί όταν η επιστήμη εκφράζεται μέσω της τέχνης!

Χώρος: Παλαιοί Φούρνοι

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη 09:00 – 14:00 και 18:30 – 22:30 | Τετάρτη 09:00 – 14:00 και 17:00 – 22:30 | Πέμπτη 09:00 – 14:00