Βιολογική εναντίον Τεχνητής Νοημοσύνης: Η Παναγιώτα Ποϊραζή αποκωδικοποιεί τα μυστήρια του εγκεφάλου στο Athens Science Festival

11 Μαρτίου, 2024 ΝΕΑ

Το κατά πόσο ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελεί ένα είδος ηλεκτρονικού υπολογιστή, απασχολεί την ανθρωπότητα από την αυγή της εποχής της Πληροφορικής, όταν ανακαλύψαμε ότι οι μηχανές μπορούν να λύσουν προβλήματα μέσω της διαχείρισης συμβόλων και ο Alan Turing αναρωτιόταν εάν οι υπολογιστές «μπορούν να σκεφτούν».

Μέχρι σήμερα, όμως, ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα δεν υπάρχει. Ωστόσο, είναι βέβαιο το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πλέον ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των επιστημόνων, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την κορωνίδα του νευρικού συστήματός μας.

Εξέχουσα θέση ανάμεσά τους κατέχει η Δρ. Παναγιώτα Ποϊραζή, η οποία χρησιμοποιεί υπολογιστικές προσεγγίσεις –αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης– για την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Και μέσω της ομιλίας της στο Athens Science Festival, με θέμα «Αποκωδικοποιώντας τα μυστήρια της βιολογικής και της τεχνητής νοημοσύνης», θα μας καθοδηγήσει στη συναρπαστική εξερεύνηση του θαυμαστού κόσμου των εγκεφάλων – τόσο βιολογικών όσο και τεχνητών.

Σε τι διαφέρουν και σε τι προσομοιάζουν τα βιολογικά και τα τεχνητά δίκτυα νευρώνων; Πώς επικοινωνούν μεταξύ τους, πόση ενέργεια καταναλώνουν και τι συνεπάγεται η ικανότητά τους να εκλογικεύουν; Ποια θα ήταν νικήτρια σε μία μάχη «βιολογικής εναντίον τεχνητής νοημοσύνης»;

Έχετε ανήσυχο μυαλό ή είστε λάτρης της τεχνολογίας; Ελάτε στο ASF και μαζί με την Δρ. Ποϊραζή θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το αίνιγμα της πολυπλοκότητας των βιολογικών εγκεφάλων και της υπολογιστικής ικανότητας των τεχνητών εγκεφάλων, μέσα από μία Ιστορία Αλλαγής που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σας για το παρόν και το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

Σχετικά με την Δρ. Παναγιώτα Ποϊραζή

Η Παναγιώτα Ποϊραζή είναι Διευθύντρια Ερευνών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Δενδρίτες (www.dendrites.gr) στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ). Έχει πτυχίο στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και διδακτορικό στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Η δουλειά της έχει αυξήσει σημαντικά την κατανόησή μας για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν μεμονωμένοι νευρώνες, ενώ για τα ακαδημαϊκά της επιτεύγματα έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων η υποτροφία του Ιδρύματος Αϊνστάιν και το Ερευνητικό Βραβείο Alexander von Humboldt Wilhelm Bessel.

Κυριακή 21 Απριλίου 2024 | Δεξαμενές Καθαρισμού | Ώρα: 19:00

Κλείστε θέση!