Workshops of Change για Εκπαιδευτικούς: Generation Alpha & Ψυχική Υγεία στην τάξη

10 Απριλίου, 2024 ΝΕΑ

Με ονομασία εμπνευσμένη από το πρώτο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, η Generation Alpha, είναι η πρώτη γενιά που γεννήθηκε εξ ολοκλήρου στον 21ο αιώνα: Η γενιά της συνδεσιμότητας, των κοινωνικών δικτυών και του streaming, η οποία βίωσε έντονα τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, τόσο στην οικογένεια όσο και στην σχολική αίθουσα. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί αποτελούν συχνά την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, όταν κάποιο παιδί παρουσιάσει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας στην τάξη.

Από εκεί ορμώμενη, η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, έχει σχεδιάσει για το Athens Science Festival, ένα workshop το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες. Με θέμα «Ιστορίες για την Ψυχική Υγεία στην τάξη», στόχος του εργαστηρίου είναι να ενδυναμώσει και να ενισχύσει τις δεξιότητες των εκπαιδευτικών για τον εντοπισμό των δυσκολιών ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων.

Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες θα επεξεργαστούν μελέτες περιπτώσεων παιδιών με δυσκολίες ψυχικής υγείας, όπως παρουσιάζονται στην τάξη, ενώ μέσα από το παίξιμο ρόλων θα αναδειχθούν οι τρόποι επικοινωνίας με τα παιδιά, τους γονείς/φροντιστές και τους συναδέλφους.

Παρασκευή 19/4 | 18:00 – 18:50 | ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Στη συνέχεια, η Αλεξία Μπάραμπλ, ακαδημαϊκός και ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret του Εδιμβούργου, έρχεται στο Athens Science Festival, προκειμένου να μας μιλήσει για τις ευεργετικές ιδιότητες της επαφής με τη φύση στην ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία μας. Μέσα από την ομιλία της με θέμα «50 αποχρώσεις του πράσινου: Φύση & υγεία» η Δρ. Μπάραμπλ θα μας παρουσιάσει μελέτες και δεδομένα που αναδεικνύουν την επαφή με τη φύση σε ένα «φάρμακο» που μπορεί να χαμηλώσει την καρδιαγγειακή πίεση, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να βελτιώσει την ψυχική υγεία, μειώνοντας κατάθλιψη και στρες. Ένα «φάρμακο» ανεκτίμητης αξίας για εκπαιδευτικούς και παιδιά, τόσο εντός όσο και εκτός της σχολικής αίθουσας.

Παρασκευή 19/4 | 19:00 – 19:50 | ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Την ενότητα θα κλείσουν ο Γιάννης Σωτηράκος, CEO EY ZHN LIFE ecosystem of companies και ιδρυτής του GENERATION ALPHA Organization, και ο Γιάννης Ευθυμίου, Λέκτορας Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Brunel στο Λονδίνο, με ειδίκευση στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Αμφότεροι, θα συναντηθούν και θα ανταλλάξουν απόψεις σε ένα πάνελ με θέμα «Alpha Generation και η Βιωσιμότητα στην Εκπαίδευση».

Παρασκευή 19/4 | 20:00 – 20:50 | ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ