Βραδινές Εμφανίσεις

28 Απριλίου, 2014 ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Μετατόπιση ταυτότητας
Τετάρτη 30 Απριλίου & Κυριακή 4 Μαΐου: 17:30, εξωτερικός χώρος της «Τεχνόπολις»

Εμείς διαμορφώνουμε τα κτίριά μας, και στη συνέχεια τα κτίρια μας διαμορφώνουν ‘ Winston Churchill. Η μετατόπιση μεταξύ του εσωτερικού ψυχολογικού χώρου και του εξωτερικού χωρικου κόσμου είναι συχνά υποκειμενική. Το έργο διερευνά τη σχέση της αρχιτεκτονικής, ψυχανάλυσης και το χορό. Έννοιες κατασκευής και αποδόμησης της προσωπικότητας, της ολοκλήρωσης και της διάλυσης, του πραγματικού και του φανταστικού.

Χριστιάνα Καζάκου, Kαλλιτέχνιδα, σε συνεργασία με την Βικτώρια Σαραντάρη, Εβίτα Ρώρη, Κατερίνα Πυρίνη, Άρτεμις Aδαμη, Έλλη Καραχρήστου & Μυρτώ Μουζάκη

Mecha/ Orga,
Τετάρτη 30 Απριλίου: 21:20, αίθουσα Θ1

Mecha/Orga είναι μια ηχητική παρασταση πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής που αποσκοπεί στο να προκαλέσει μια έντονη εμπειρία καταβύθισης στον ήχο. Μέσα σε απόλυτο σκοτάδι και με τη χρήση τετραφωνικού ηχητικού συστήματος, ο Γιώργης Σακελλαρίου συνθέτει ένα ηχητικό έργο το οποίο διαχέει στο χώρο σε πραγματικό χρόνο. Το ηχητικό υλικό αποτελείται αποκλειστικά από περιβαλλοντικές ηχογραφήσεις διαφόρων πηγών – από βόμβους κλιματιστικών και κινούμενα τραίνα, μέχρι καταρράκτες και έντομα – το οποίο έχει ηχογραφηθεί σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Γιώργης Σακελλαρίου, Συνθέτης

Το μυστικό της ζωής – Η διπλή έλικα,
Πέμπτη 1 Μαΐου: 21:00, αίθουσα Θ1

«Ποιο είναι το μυστικό της ζωής;», «Ποια είναι η ουσία της;», «Τι είναι αυτό που κάνει το ζωντανό να διαφέρει από το μη ζωντανό;»: Δύο άντρες θα κάνουνε τα πάντα για να βρούνε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Κι εμείς τους ακολουθούμε στην αναζήτησή τους. Ακολουθούμε τους James Watson και Francis Crick στην πορεία προς τη λύση του μεγαλύτερου των μυστηρίων. Ένα μοναδικό αγώνα δρόμου, που μέχρι την τελευταία στιγμή σε κρατάει με κομμένη την ανάσα, προς μία ανακάλυψη, που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τη Βιολογία και που σήμερα έχει δεκάδες εφαρμογές στην καθημερινότητά μας.

Ναυσικά Καψαλά, Βιολόγος, Αφηγήτρια και Ταξιάρχης Κούντριας, Μουσικός, Δάσκαλος κλασικής κιθάρας

MΟLECULAR MIXOLOGY, Εισαγωγή της μοριακής επιστήμης στο Bar tending,
Πέμπτη 1 Μαΐου: 21:00, αμφιθέατρο 984

Το MoMix αξιοποιεί καθημερινά διάφορες πτυχές επιστημών, η τεχνολογία τροφήμων και η χημεία είναι βασικές επιστήμες που μελετούνται για την υλοποίηση των συνταγών και των τεχνικών. Η πληροφορική είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας καθώς επιταχύνει διαδικασίες, διαδίδει φήμη και διαμορφώνει χαρακτήρα στο προϊόν. Η επιστήμη της διαφήμισης και των Δημοσίων σχέσεων είναι και θα πρέπει να είναι αρωγός της καθημερινής ανθρώπινης δράσης και το MoMix είναι πιστός ακόλουθος της άποψης αυτής.

Κουτσόβουλος Θοδωρής, Founder, Communication manager και Άρης Χατζηαντωνίου, Founder, Head Bar tende

H μαγεία του ανθρώπινου εγκεφάλου
Παρασκευή 2 Μαΐου: 21:00, αίθουσα Θ1

Ο Κωνσταντίνος Περιστέρης, ειδικευόμενος ιατρός και χομπίστας ταχυδακτυλουργός παντρεύει την Ιατρική με την μαγεία, σε μια ομιλία που σίγουρα θα απολαύσετε. Με τη βοήθεια εθελοντών από το κοινό, με διάφορα ταχυδακτυλουργικά και ψυχολογικά πειράματα, θα σας δείξει πόσο εύκολο είναι να παραπλανήσεις το ανθρώπινο μυαλό, όταν “ξέρεις” πως δουλεύει.

Κωνσταντίνος Περιστέρης, Iατρός, Ταχυδακτυλουργός

Ήχοι από το διάστημα
Παρασκευή 2 Μαΐου 2014: 21:00, αμφιθέατρο 984

Ο πλανήτης μας αποτελεί μια φυσική πηγή ραδιοκυμάτων που μας περιβάλλουν κάθε στιγμή. Θα μπορούσαμε να τα «ακούσουμε» αν αντί για αυτιά διαθέταμε κεραίες ραδιοφώνου. Ο ήχοι αυτοί, γνωστοί ως «τραγούδια της Γης» θυμίζουν σφυρίγματα, τιτιβίσματα, ή κελαηδίσματα πουλιών και μας παραπέμπουν σε ένα συνδυασμό φυσικών και ηλεκτρονικών ήχων.

Οι pulsars, ταχύτατα περιστρεφόμενοι αστέρες νετρονίων αποτελούν πολύ ισχυρές πηγές ραδιοκυμάτων. Τα σήματά τους μετατρέπονται σε ακουστικά και ακούμε τους «ήχους» που παράγουν. Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τους ήχους από το διάστημα συνθέτουμε ηλεκτρονική μουσική. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο συνομιλούν η Αστρονομία με την Μουσική και την Φιλοσοφία.

Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Δρ. Αστροφυσικής, ΙΑΑΔΕΤ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Βασίλης Κάλφας, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ηλεκτρονική μουσική: Αντώνης Παλάσκας
Τρίο εγχόρδων: Αναστασία Μηλιώρη, Κωνσταντίνος Γούζιος, Αντιγόνη Σεφερλή.

Labirintus,
Σάββατο 3 Μαΐου: 22:00, αμφιθέατρο 984

Το έργο Labirintus προσεγγίζει το κείμενο της Sarah Kane “4.48 Psychosis”, προτείνοντας μία διαφορετική ψυχολογική ανάγνωση και αποτελεί μια σπουδή στο λαβύρινθο του μυαλού ο οποίος γίνεται το περιβάλλον που καθορίζει το μουσικό πλαίσιο του έργου. Οι ψυχολογικές μεταλλαγές δίνουν ζωή στους χαρακτήρες ενός φαντασιακού μουσικού θεάτρου, που υλοποιείται στις συγκινησιακές διαστάσεις. Σε αυτή την ψυχολογική και μουσική ουτοπία, δεν υφίσταται καμία σκέψη με αιτιώδη συνάφεια, καμία γραμμικότητα του χρόνου, δεν υπάρχει κανένας χώρος. Κάθε απτή μονάδα μετασχηματίζεται σε μια πιθανή βιωματική εμπειρία που ενεργοποιείται μέσω της ίδιας συμμετοχής και όχι μέσω της εξωτερικής παρατήρησης ενός λαβύρινθου, ο οποίος φαίνεται μερικές φορές τόσο απόμακρος, σχεδόν ανοίκειος και άλλες, τόσο γνωστός και οικείος… όσο ο δικός μας εγκέφαλος.

Το δεύτερο έργο στηρίζεται στην ανάπτυξη μιας βιωματικής αλληλεπίδρασης που εκφράζεται μέσω των βιοσημάτων τα οποία καταγράφονται από τον εκτελεστή και αντανακλούν τον εσωτερικό κόσμο σε μια ηχητική προβολή του. Η βιωματική στοχαστικότητα μεταφέρει την «ηχητική ρευστότητα» και τη διαρκή αποδόμηση/καταστροφή σε πρώτο πλάνο, καθιστώντας αυτές βασικά συστατικά δόμησης του δυναμικά παραγόμενου έργου σε μια εναλλακτική οπτική, αυτή της «ενβιομουσικής» (Biomusic).

Αγγελική Καθαρίου, Μεσόφωνος και Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, Συνθέτης

Φανταστικά Όντα: Φύση στην ανθρωποσύνη,
Κυριακή 4 Μαΐου: 16:00, αίθουσα Θ1

Ζούμε στην Ανθρωποσύνη – μία εποχή στην οποία η ανθρωπότητα έχει μετατρέψει τις προοπτικές για τη ζωή πιο γρήγορα από ό, τι σε οποιαδήποτε στιγμή εντός 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια της ιστορίας της Γης . Είναι μια εποχή με τεράστια απώλεια και τεράστια ευκαιρία, απαιτώντας από εμάς να σκεφτούμε με νέους τρόπους. Τι διορατικότητα μπορούν οι τέχνες και οι επιστήμες να φέρουν στην κατάστασή μας; Μια δυναμική και συναρπαστική παρουσίαση από έναν υψηλά καταξιωμένο Βρετανό συγγραφέα.

Caspar Henderson, Συγγραφέας και δημοσιογράφος