Τελικά τι γίνεται με το κάπνισμα?

Το κάπνισμα είναι νόσος και χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών. Η εξάπλωσή του στηρίζεται στην εξάρτηση. Η μείωση του καπνίσματος στην Ευρώπη είναι σημαντική, και επιχειρείται με τη συντονισμένη δράση όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στην Ελλάδα πρόσφατα καταγράφεται μία πολύ μεγάλη μείωση του καπνίσματος, ιδίως στις νεαρές ηλικίες, που συνοδεύεται και από αλλαγή της νοοτροπίας του κοινού ως προς τη χρήση προϊόντων καπνού. Συγκεκριμένα, σήμερα καπνίζει μόνο το 27% του πληθυσμού, ενώ η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα έχει υποδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

 

Συμμετέχοντες:
Παναγιώτης Μπεχράκης: Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Τεως Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Harvard,
Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης είναι ιατρός Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος κάτοχος τριών ειδικοτήτων παθολογίας, πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου McGill. Είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Ιδρυτής του “George D. Behrakis” Ερευνητικό Εργαστήριο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ερευνητής στο Ιατροβιολογικό Ίδρυμα Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών κι έχει διακριθεί με τη θέση του μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο του American College of Chest Physicians. Υπήρξε Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας επί 22 έτη και στο Πανεπιστήμιο HARVARD επί 5 έτη. Έχει περισσότερες από 150 διεθνείς πλήρεις δημοσιεύσεις με 2500 αναφορές στην διεθνή βιβλιογραφία. Ο Καθ. Μπεχράκης είναι συντονιστής του Ευρωπαϊκού προγράμματος Joint Action on Tobacco Control.
Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος