Athens Science Festival 2024: STEAM και περιπέτεια για μικρά και μεγάλα παιδιά!

27 Μαρτίου, 2024 ΝΕΑ

Το μεγαλύτερο και μακροβιότερο φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας επιστρέφει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από 16 έως 21 Απριλίου 2024 με δράσεις για παιδιά κάθε ηλικίας

Εάν επιθυμείτε να περάσετε ένα συναρπαστικό εξαήμερο γεμάτο STEAM –δηλαδή Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics– παρέα με τα παιδιά σας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το Athens Science Festival επιστρέφει: Από 16 έως 21 Απριλίου 2024, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων θα γίνει το επίκεντρο του μεγαλύτερου και μακροβιότερου φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας της χώρας, με δράσεις για παιδιά κάθε ηλικίας.

Παραμείνετε «Συνδεδεμένοι» & «Σώστε τον Πλανήτη»
Είναι γεγονός ότι τα παιδιά της Generation A ήρθαν στον κόσμο «συνδεδεμένα»: Γεννημένα μετά το 2010, μεγάλωσαν θεωρώντας δεδομένη την ψηφιακή τεχνολογία. Ωστόσο, ποια εικόνα έχουν για το παρελθόν και το μέλλον της; Περιηγηθείτε μαζί τους στην έκθεση “Connected” που έχει σχεδιάσει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και ανακαλύψτε από κοινού την ιστορία των υπολογιστών και της συνδεσιμότητας.

Από την άλλη, για όσους μεγάλωσαν με τα κλασικά ηλεκτρονικά παιχνίδια Space Invaders και Asteroids, το διαδραστικό παιχνίδι «Save the planet!» αποτελεί μια εξαιρετική πρόκληση. Δημιουργημένο από το Inity Playground, έναν τσέχικο φορέα που αναπτύσσει πλατφόρμες για δημιουργική οπτικοακουστική έρευνα, το παιχνίδι προσφέρει μια σύγχρονη εμπειρία παιχνιδιού με έμφαση στη διάσωση του πλανήτη. Κι αυτό διότι θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να δώσουν τον πρώτο ρόλο στα παιδιά τους, προκειμένου να συνεργαστούν για να κρατήσουν τον πλανήτη ασφαλή από απειλές κάθε είδους και μεγέθους. Με μοναδικό όπλο μια μπάλα, θα σχηματίσουν την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε γιγάντιους αστεροειδείς και εξωγήινους εισβολείς, σε μία απολαυστική μάχη εικονικής πραγματικότητας.

STEM labs και φαντασία
Στο Athens Science Festival 2024 θα βρείτε STEM labs για παιδιά κάθε ηλικίας: Το πρόγραμμα STEM4Equality φέρνει στο φεστιβάλ τη δράση «Τα νήπια του ASF τρέχουν για STEM», ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας που βασίζεται στην διάδραση, το παιχνίδι και την κριτική σκέψη. Επιπρόσθετα, το «SilverSTEM lab», είναι ένα εργαστήριο που φέρνει κοντά νήπια και τη τρίτη ηλικία μέσω της επιστήμης.

Για μεγαλύτερα παιδιά, με φαντασία και περιέργεια για τον κόσμο που μας περιβάλει, το διαδραστικό παιχνίδι «Οι μικροί βιολόγοι σώζουν το περιβάλλον!» θα τα εισάγει στον πολύχρωμο κόσμο της Βιολογίας με οδηγό μία πεταλούδα! Παράλληλα, οι «Δράσεις και Αντιδράσεις» για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, εξερευνούν τον μαγικό κόσμο της Χημείας, διεξάγοντας απλά πειράματα με υλικά καθημερινής χρήσης.

Περιπέτεια, τέχνη και τεχνολογία
Τι σχέση μπορεί να έχει η λογοτεχνία με την Ιατρική; Σε ό,τι αφορά την «Νάνο-Οδύσσεια» αποτελούν σημείο συνάντησης ενός διαδραστικού παιχνιδιού που θέλει την Πηνελόπη να πολιορκείται από «καρκινο-μνηστήρες». Τα παιδιά θα πρέπει να βοηθήσουν τον Οδυσσέα προκειμένου να εξοπλιστεί με την τεχνολογία των λιποσωμάτων. Να βοηθήσουν την Πηνελόπη να ελευθερωθεί από τους επιθετικούς «καρκινο-μνηστήρες» και να μάθουν περισσότερα για του πολυμήχανους οργανισμούς που συνθέτουν τον κόσμο της Βιολογίας.

«Οι μαχητές του Ντάο: Υπόθεση ηλιακό τσάι!» είναι μία επιστημονική περιπέτεια για «μαθητευόμενους ήρωες» που καλούνται να υπερασπιστούν την ισορροπία του πλανήτη. Με οδηγό τον Κινέζο δάσκαλο Σίφου, τα παιδιά πρέπει να ανακόψουν την κλιματική αλλαγή µε κινήσεις Τάι Τσι, µια οµπρέλα, µπόλικο φλαµούρι, ένα πείραμα και ένα τραγούδι!

Η ζωγραφική συναντά τη φωτογραφία και το χορό μέσα από το εργαστήριο «Ζωγραφική με φως». Τα παιδιά καλούνται να χορέψουν, να κινηθούν και να κυλιστούν με όποιον τρόπο σκαρφιστούν, θέτοντας σε κίνηση διαφορετικά αντικείμενα. Στη συνέχεια θα αποτυπώσουν σε φωτογραφίες τις τροχιές των κινήσεών που διέγραψαν!

Athens Science Festival 2024: Το αγαπημένο φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας επιστρέφει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από 16 έως 21 Απριλίου 2024 με STEAM και περιπέτεια για παιδιά κάθε ηλικίας – συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων! Ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Το Athens Science Festival 2024 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών καθώς και με την υποστήριξη της COSMOTE ως μεγάλου χορηγού.