Γεωργία Μανιάτη: «Δίνοντας φωνή στις μηχανές: Η ιστορία μου»

3 Οκτωβρίου, 2023 ΝΕΑ

Στη σύγχρονη πραγματικότητα ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με ποικίλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Οι εφαρμογές που αναγνωρίζουν τη φωνή μας, τα πληκτρολόγια που διορθώνουν όσα γράφουμε ή προβλέπουν τις λέξεις που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, οι εφαρμογές πλοήγησης που μας δίνουν οδηγίες. Έχετε διερωτηθεί ποτέ ποιος/α επαγγελματίας είναι υπεύθυνος/η για την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών; Ποιες σπουδές χρειάζεται να ακολουθήσει κάποιος/α για να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα; 

Η Γεωργία Μανιάτη έρχεται στο Athens Science Festival την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 20:30 και μας συστήνει την επιστήμη της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας. Το πεδίο του μέλλοντος που συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη και τη γλώσσα. 

Στην ομιλία της με τίτλο «Δίνοντας φωνή στις μηχανές: Η ιστορία μου», η καταξιωμένη επιστήμονας θα μας μιλήσει για την πολύ ιδιαίτερη επαγγελματική πορεία που έχει διανύσει. Ακολουθώντας μια μη γραμμική τροχιά, οδηγήθηκε σε μια καριέρα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ξεκινώντας από σπουδές στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Θα μας αναλύσει πώς η ίδια μαθαίνει στις μηχανές να «μιλούν», τονίζοντας την αξία της διεπιστημονικότητας. Διότι, όταν διαφορετικοί κλάδοι συναντιούνται, μπορούν να δημιουργηθούν «θαύματα». 

Επιπλέον, θα μας μιλήσει για την επιλογή επαγγέλματος, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Έχετε σκεφτεί πως ο τομέας που θα δραστηριοποιηθείτε στο μέλλον, ίσως να μην έχει δημιουργηθεί ακόμη; 

Ελάτε σε αυτή τη συναρπαστική ομιλία για να ανακαλύψουμε το πεδίο που συνδυάζει γλώσσα, φωνή και τεχνολογία!

Λίγα πράγματα για την ομιλήτρια:

Η Γεωργία Μανιάτη είναι Μηχανικός Γλώσσας. Κατέχει πτυχίο Φιλολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό στην Υπολογιστική Γλωσσολογία και Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Εργάζεται στη Samsung Electronics για την παραγωγή συνθετικής ομιλίας, ένα υποπεδίο της τεχνητής νοημοσύνης που επικεντρώνεται στη μετατροπή γραπτού κειμένου σε προφορικό λόγο. Η τεχνολογία αυτή «δίνει» στις μηχανές φωνή, κάνοντας φυσικότερη την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή και διευκολύνοντας την πρόσβασή μας στον κόσμο της πληροφορίας.

Τρίτη 10 Οκτωβρίου | Χώρος: Αμφιθέατρο | 20:30 – 21:20