H Διεθνής Παιδική Έκθεση Καλών Τεχνών Lidice στην Τεχνόπολη

11 Οκτωβρίου, 2022 ΝΕΑ

Η Διεθνής Παιδική Έκθεση Καλών Τεχνών Lidice πραγματοποιείται αδιαλείπτως κάθε χρόνο από το 1973, και φέτος έρχεται στην καρδιά της Αθήνας, στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο του Athens Science Festival.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παιδικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ιδρύθηκε για να τιμηθεί η μνήμη των παιδιών που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς Ναζί το 1942 και ταυτοχρόνως να τιμηθούν και όλα τα άλλα παιδιά που πέθαναν σε πολέμους. Τα χρόνια δράσης της, την έχει κάνει γνωστή σε παιδιά και δασκάλους στη χώρα μας και στο εξωτερικό ενώ προσελκύει χιλιάδες παιδιά από όλες τις ηπείρους κάθε χρόνο. Το 2018 μάλιστα έλαβε το βραβείο Gratias Agit από το Υπουργείο Εξωτερικών για τη διάδοση του καλού ονόματος της Τσεχικής Δημοκρατίας στο εξωτερικό.

Κάθε χρόνο, το κύριο θέμα της έκθεσης προτείνεται από την Τσεχική Επιτροπή για την UNESCO. Το θέμα ΧΗΜΕΙΑ επιλέχθηκε για την 47η χρονιά!

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι το 2019 έκλεισαν τα 150 χρόνια από τότε που «Ο περιοδικός πίνακας των χημικών στοιχείων του Μεντελέγιεφ -Mendeleev» ένας από τους πυλώνες της σύγχρονης χημείας, είδε το φως της δημοσιότητας.

Η έκθεση έχει επίσης διαγωνιστικό χαρακτήρα και είναι ανοιχτή για συμμετοχή σε παιδιά από 4 έως 16 ετών. Στην 47η χρονιά, μια έμπειρη κριτική επιτροπή επέλεξε από 15.336 συμμετοχές που έστειλαν 70 χώρες. Οι βραβευμένες συμμετοχές εκτίθενται στη Γκαλερί Lidice στο Lidice και επίσης από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο σε Μουσεία της Πράγας. Μόλις η έκθεση τελειώσει, μεμονωμένες συλλογές θα παραχωρηθούν για ένα χρονικό διάστημα σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους στην Τσεχία και στο εξωτερικό.

Η έκθεση εγκαινιάζεται και διοργανώνεται από το Lidice Memorial με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Παιδείας Νεολαίας & Άθλησης, της Τσεχικής Επιτροπής για την UNESCO και τα Τσεχικά Κέντρα.

Διοργάνωση: Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας, συμβάλει στο ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για την Τσεχική Προεδρία της Ε.Ε. το 2022.

Η Πράγα και η Χημεία πιο κοντά μας από ποτέ!

Κλείστε τώρα το εισιτήριο σας.