MARCH: Καινοτομία στην τάξη και στην πράξη

2 Απριλίου, 2016 ΝΕΑ

Ο τρόπος που οι μαθητές «γνωρίζονται» με τη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία, την Πληροφορική και τα Μαθηματικά είναι μια εμπειρία συνήθως ανεξίτηλη στο μυαλό τους. Είναι πολύ συνηθισμένη η απάντηση που δίνουν επιστήμονες και ερευνητές στο τί τους ώθησε να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα: ένας εμπνευσμένος δάσκαλος, μια δραστηριότητα που τους ξύπνησε την περιέργεια, ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της επιστήμης μέσα στην σχολική αίθουσα.

Το Ευρωπαϊκό δίκτυο MARCH (MAke science Real in sCHools) στόχο έχει την διάχυση καινοτόμων πρακτικών στην διδασκαλία των θετικών επιστημών σε σχολεία σε όλη την Ευρώπη. Αποτελείται από εννέα εταίρους, από επτά Ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Γερμανία, Σερβία, Λιθουανία, Βουλγαρία και Πορτογαλία).

Κατά τα πρώτα δύο χρόνια του προγράμματος, καλές πρακτικές από εκπαιδευτικούς σε όλες αυτές τις χώρες επιλέχθηκαν και παρουσιάζονται σε ένα δίωρο σεμινάριο στο Athens Science Festival, με στόχο να εμπνεύσουν εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να τα εφαρμόσουν πιλοτικά στις τάξεις τους.

Φανταστείτε μια ανεστραμμένη τάξη, όπου η παράδοση του μαθήματος γίνεται στο σπίτι και οι ασκήσεις γίνονται συνεργατικά και με καθοδήγηση στην τάξη. Φανταστείτε το μάθημα για τη φωτοσύνθεση να γίνεται συνδυάζοντας την παραδοσιακή διδασκαλία με δραστηριότητες έξω από την τάξη. Φανταστείτε την επιστήμη να ανακατεύεται με τέχνη, με κόμιξ, με θέατρο, με νέα μέσα και τους ίδιους τους μαθητές να αναμειγνύονται ενεργά, με δραστηριότητες που συνδημιουργούν σε ομάδες και με τον καθηγητή τους. Όλα αυτά εφαρμόζονται ήδη, σε τάξεις σε όλη την Ευρώπη και το MARCH τις έχει συγκεντρώσει και τις φέρνει κοντά σας. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν τα προγράμματα Inspiring Science και Go Lab από την εκπρόσωπο του Scientix στην Ελλάδα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε καθηγητές θετικών και τεχνολογικών μαθημάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μέγιστος αριθμός θέσεων: 30. Για κρατήσεις θέσεων, πατήστε εδώ.

Οργανωτική ομάδα:
Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης
Άννα Χριστοδούλου, SciCo project leader
Παναγιώτα Αργύρη, Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού δικτύου Scientix στην Ελλάδα

Διοργάνωση: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα MARCH


Παρασκευή 8 Απριλίου, 14:00-15:45, Αίθουσα: ΙNNOVATHENS