Μόνο για παιδιά: Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο STEAM στο Athens Science Festival

11 Απριλίου, 2024 ΝΕΑ

Μεγάλοι προσοχή: Είστε καλοδεχούμενοι στο Athens Science Festival, αλλά το Σαββατοκύριακο 20 & 21 Απριλίου τα παιδιά θα μπουν στο δικό τους «στρατηγείο» φαντασίας και δημιουργικότητας. Με μια ευρεία γκάμα από STEAM δραστηριότητες και workshops που επιζητούν τη συμμετοχή των μικρών μας φίλων προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους: Να τους βοηθήσει να φανταστούν το αύριο, μέσα από το θαυμαστό κόσμο της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, της Τέχνης και των Μαθηματικών.

Ξεκινώντας από το πάντρεμα της τεχνολογίας με την τέχνη, στο εργαστήριο των Explorativa «Ζωγραφική με φως», η ζωγραφική συναντά τη φωτογραφία και τον χορό. Τα παιδιά καλούνται να χορέψουν, να κινηθούν και να κυλιστούν με όποιον τρόπο σκαρφιστούν, θέτοντας σε κίνηση διαφορετικά αντικείμενα. Στη συνέχεια, θα αποτυπώσουν σε φωτογραφίες τις τροχιές των κινήσεων που διέγραψαν!

Σάββατο 20 Απρ 2024 | 11:00 – 11:45 | ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Από την άλλη, ποια σχέση έχει η λογοτεχνία με την Ιατρική; Σύμφωνα με τη «Νάνο-Οδύσσεια» αποτελούν σημείο συνάντησης ενός διαδραστικού παιχνιδιού που θέλει την Πηνελόπη να πολιορκείται από «καρκινο-μνηστήρες». Στο workshop που σχεδίασε η ομάδα του iGem Patras, τα παιδιά θα γίνουν οι σύμμαχοι του Οδυσσέα προκειμένου να εξοπλιστεί με την τεχνολογία των λιποσωμάτων. Στη συνέχεια, θα βοηθήσουν την Πηνελόπη να ελευθερωθεί από τους επιθετικούς «καρκινο-μνηστήρες» και θα μάθουν περισσότερα για τους πολυμήχανους οργανισμούς που συνθέτουν τον συναρπαστικό κόσμο της Βιολογίας.

Σάββατο 20 Απρ 2024 | 13:00 – 13:45 | INNOVATHENS

Διαβάζετε παραμύθια με τα παιδιά σας; Τότε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Λόγος Προφορικός» έχει να σας διηγηθεί κάτι που σας ενδιαφέρει. Μέσα από τα «Περι-παραμύθια» θα ξετυλίξει ένα κουβάρι ιστοριών γύρω από την πλούσια προφορική παράδοση της Ελλάδας και του κόσμου, αναδεικνύοντας τη σημασία του σεβασμού μας προς τη φύση και της αρμονικής σχέσης μας με όλα τα έμβια όντα.

Σάββατο 20/4 | 13:00 – 13:45, 14:00-14:45 | ΠΑΛΑΙΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” καλεί τους μικρούς μας φίλους σε ένα «μυθολογικό» εργαστήρι. Στο πλαίσιο του workshop με θέμα «Ανακαλύπτω το Άτομο… με τον Δημόκριτο!» τα παιδιά θα «ταξιδέψουν» πίσω στον χρόνο για να γνωρίσουν τον Δημόκριτο. Παρέα με τον σπουδαίο Έλληνα φιλόσοφο, ο οποίος ανακάλυψε την ατομική θεωρία, θα εξερευνήσουν και θα κατανοήσουν τον κόσμο των ατόμων μέσα από διαδραστικό ομαδικό παιχνίδι, δραστηριότητες και κατασκευές.

Σάββατο 20/4 | 14:00 – 14:45 | ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες γύρω από την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι ήδη απαραίτητες σε πολλούς τομείς – από την ιατρική μέχρι τις κατασκευές ή την τέχνη. Γιατί όχι και στην εκπαίδευση; Μέσα από το «3D Design Workshop» που έχει σχεδιάσει η Ακαδημία Ρομποτικής και Καινοτομίας The Inventors, οι νεαροί συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τα δικά τους εργαλεία χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή πλατφόρμα 3D σχεδίασης Onshape. Και να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη προκειμένου να ζωντανέψουν τις ιδέες τους σε μια βιωματική περιπέτεια στον κόσμο του 3D σχεδιασμού και της μηχανικής.

Κυριακή 21 Απρ 2024 | 11:00 – 11:45 | INNOVATHENS

Στις 20 και 21 Απριλίου, ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο STEAM περιμένει τα παιδιά στο Athens Science Festival. Ωστόσο, μεγάλοι μην απελπίζεστε! Στη σελίδα του φεστιβάλ θα βρείτε πληθώρα δράσεων, εκθεμάτων, workshops και διαλέξεων για ενήλικες. Σας περιμένουμε!

Θέλεις περισσότερες Tales of Change; Το Athens Science Festival επιστρέφει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από 16 έως 21 Απριλίου 2024 με διαδραστικά εκθέματα, εντυπωσιακά πειράματα, workshops για παιδιά και για ενήλικες, διαλέξεις και βιωματικές δράσεις. Δες το πρόγραμμα εδώ και κλείσε σήμερα το εισιτήριό σου!