Ο Εξερευνητής του National Geographic Piero Amodio αποκαλύπτει πόσο έξυπνα είναι τα χταπόδια

20 Μαρτίου, 2024 ΝΕΑ

Τα χταπόδια, όχι αδίκως, συχνά αποτελούν πηγή έμπνευσης για την απεικόνιση ευφυών εξωγήινων πλασμάτων: Με τρεις καρδιές, γαλάζιο αίμα και την ικανότητα να στριμώχνονται σε μικροσκοπικά σημεία, ποιος μπορεί άλλωστε να διαφωνήσει; Από την άλλη, τα παράξενα αυτά όντα, είναι τόσο έξυπνα ώστε να λύνουν παζλ, να χρησιμοποιούν εργαλεία και να μπορούν να δραπετεύσουν από ένα κλειστό βάζο!

Οι παραπάνω γνώσεις έχουν γίνει κτήμα όλων μας μέσω της έρευνας, πρωτοπόρων ανδρών και γυναικών, μεταξύ των οποίων ο Piero Amodio. Ως επιστήμονας Συμπεριφορικής Οικολογίας και Εξέλιξης, ο Piero έχει μελετήσει τη συμπεριφορά πολλών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των χταποδιών. Στο πλαίσιο αυτό, έρχεται στο Athens Science Festival προκειμένου να μας μιλήσει για το «Πόσο έξυπνο είναι ένα χταπόδι;».

Και, αναμφισβήτητα, έχει πολλά να μοιραστεί μαζί μας: Διότι, ως πολυμήχανος εξερευνητής του National Geographic, ο Piero Amodio, συνεργάζεται με Μεξικανούς ψαράδες προκειμένου να μελετήσει τον Αρλεκίνο, το μεγαλύτερο ριγέ χταπόδι του Ειρηνικού Ωκεανού, ένα «άπιαστο» είδος που παρουσιάζει μοναδικά κοινωνικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο ομιλητής μας ηγείται μιας διεπιστημονικής ομάδας στην Αυστραλία και την Ιταλία που μελετά το πώς τα χταπόδια και τα ψάρια συνεργάζονται όταν κυνηγούν!

Πόσο έξυπνο είναι ένα χταπόδι; Μια Ιστορία Αλλαγής που θα μεταμορφώσει οριστικά και αμετάκλητα τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τα ευφυή οχτάποδα, από τον εξερευνητή του National Geographic Piero Amodio.

Σχετικά με τον Piero Amodio

Ο Piero Amodio είναι μόνιμος ερευνητής στον Ζωολογικό Σταθμό Anton Dohrn στην Ιταλία. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Συγκριτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, καθώς και μεταπτυχιακών τίτλων στην Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και στη Συμπεριφορά των Ζώων από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 | Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» | Ώρα: 20:45

Κλείστε θέση!