Ο Γιάννης Ασσαέλ δεν φοβάται το ΑΙ και μας αποκαλύπτει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του ευρύτερου καλού

11 Μαρτίου, 2024 ΝΕΑ

Ποιος φοβάται την Τεχνητή Νοημοσύνη; Καθώς καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ενός εκπληκτικού μετασχηματισμού που καθοδηγείται από την ταχεία πρόοδο της generative AI, παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες για τις επιπτώσεις της σε τομείς όπως η εργασία και η παραπληροφόρηση, ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για την κατάληψη του κόσμου από ευφυή ρομπότ (κινηματογραφικού) τύπου Matrix ή Terminator.

Ωστόσο, εάν κάποιοι δεν τρομάζουν από την επέλασή της, αυτοί είναι σίγουρα οι οραματιστές επιστήμονες, άντρες και γυναίκες, που διαβλέπουν τις μελλοντικές προοπτικές της ΑΙ πέρα από τον «θόρυβο» του παρόντος. Μεταξύ αυτών, ένας διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής, ο οποίος έρχεται στο Athens Science Festival προκειμένου να μας πείσει «Πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης στην εξυπηρέτηση του ευρύτερου καλού». 

Ο λόγος για τον Δρ. Γιάννη Ασσαέλ, τον επιστήμονα από τη Θεσσαλονίκη, που έχει ήδη διακριθεί για το έργο του στον τομέα της μηχανικής μάθησης και της ΑΙ. Ως δεινός storyteller, ο Δρ. Ασσαέλ θα πιάσει το νήμα της ιστορίας από την Ελλάδα, όπου θα μας «ξεναγήσει» σε μια σειρά από «moonshot projects» – φιλόδοξα, ερευνητικά και πρωτοποριακά έργα. Το αφήγημα θα συνεχιστεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου θα αναδειχτούν οι δυνατότητες της ΑΙ σε ό,τι αφορά την οπτικοακουστική αναγνώριση και τη δημιουργία φωνής, καθώς και οι ιατρικές εφαρμογές τους. Ο επίλογος της ιστορίας θα διαδραματιστεί στα ερευνητικά εργαστήρια της Google DeepMind στο Λονδίνο, όπου θα ανακαλύψουμε τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Γονιδιωματική, αλλά και τις πιο πρόσφατες διεπιστημονικές προεκτάσεις της στον Πολιτισμό.

Μήπως φοβάστε την Τεχνητή Νοημοσύνη; Αφεθείτε στην Ιστορία Αλλαγής του Γιάννη Ασσαέλ και ανακαλύψτε πώς η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του ευρύτερου καλού.

Σχετικά με τον Δρ. Γιάννη Ασσαέλ

Ο ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης (Artificial intelligence Research Scientist), Δρ. Γιάννης Ασσαέλ κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και εργάζεται στην Google DeepMind. Μέσω του επιστημονικού έργου του, έχει συνεισφέρει, μεταξύ άλλων, στους κλάδους της επικοινωνίας συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, της οπτικοακουστικής αναγνώριση ομιλίας, της μετατροπής κειμένου σε ομιλία, και της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης για τον πολιτισμό και τη μελέτη κατεστραμμένων αρχαίων Ελληνικών κειμένων.

Το 2021 συμπεριλήφθηκε στην λίστα Forbes 30 Under 30 με τους εξέχοντες επιστήμονες της Ευρώπης, και το 2023 στην Ευρωπαϊκή λίστα του MIT Innovators Under 35 για τα ερευνητικά του επιτεύγματα.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» | Ώρα: 20:30

Κλείστε θέση!