“Παίζοντας μουσική με την τεχνητή νοημοσύνη”: ένα εργαστήριο για εκπαιδευτικούς από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

10 Απριλίου, 2024 ΝΕΑ

Προκειμένου να δημιουργήσετε μουσική, δεν χρειάζονται απαραιτήτως όργανα: Μπορείτε να παράξετε τον οποιοδήποτε ήχο με καθημερινά αντικείμενα, όπως το ποτήρι του καφέ σας, ένα μολύβι ή οτιδήποτε άλλο έχετε μαζί σας κατά τη διάρκεια του workshop «Παίζοντας μουσική με την τεχνητή νοημοσύνη». Μέσα από το εργαστήριο, το οποίο διοργανώνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η εταιρεία Island Sounds θα αναδειχθεί η δημιουργική πλευρά ενός εργαλείου που εκτός από το να ψυχαγωγεί, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει δραματικά την εκπαίδευση.

Το εργαστήριο αυτό αναδεικνύει το έργο του Δημήτριου Σμαΐλη, ερευνητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας. Η έρευνα που πραγματοποιείται από τον κ. Σμαΐλη αναζητά τρόπους να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τη μουσική, εισάγοντας την τεχνητή νοημοσύνη στη διαδικασία μάθησης. Οι στόχοι που θέτει η έρευνα είναι πολλαπλοί και φιλόδοξοι. Στοχεύει στην προώθηση μιας πιο ενεργούς συμμετοχής των μαθητών στη μουσική πράξη, ενισχύοντας την αφοσίωσή τους και την αυτοαποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, μέσω νέων μέσων διάδρασης με την μηχανή, επιδιώκει την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της αλληλεπίδρασης των μαθητών, ακόμη και πριν αναπτύξουν τις απαραίτητες μουσικές δεξιότητες. Η ερευνητική δραστηριότητα δίνει έμφαση στη χρησιμότητα της τεχνολογίας σε περιβάλλοντα με έλλειψη υποδομών, όπου η πρόσβαση σε μουσικά όργανα είναι περιορισμένη, καθώς και στην εκμάθηση της μουσικής ακόμα και από άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με τα μουσικά όργανα.

Το εργαστήριο αποτελεί μια ευκαιρία για εκπαιδευτικούς που επιδιώκουν να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους με καινοτόμες μεθόδους, ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη στο μουσικό μάθημα.

Παρασκευή 19 Απριλίου | Innovathens A’ όροφος | 17:00