Στα (νέα) όρια του σύμπαντος με την αστροφυσικό του James Webb Space Telescope Jeyhan Kartaltepe

27 Μαρτίου, 2024 ΝΕΑ

Πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος που μας περιβάλλει; Πού ξεκίνησε και που τελειώνει; Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η ανθρωπότητα αναζητά απαντήσεις και φιλοσοφεί για την προέλευση του σύμπαντός μας. Ωστόσο, μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, έγινε εφικτή η επιστημονική διερεύνησή της. Και μέσα από εφευρέσεις, όπως τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και James Webb, έχουμε πλέον πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της γένεσής του.

Τις πληροφορίες αυτές επεξεργάστηκαν και πήγαν ένα βήμα παραπέρα, οι πρωτοπόροι επιστήμονες, άντρες και γυναίκες, που καταπιάνονται με την έρευνα του διαστήματος. Όπως η Dr. Jeyhan Kartaltepe, η διακεκριμένη αστροφυσικός που μέσα από την ομιλία της στο Athens Science Festival «Σπρώχνοντας τα Όρια της Κοσμικής Πρωτοπορίας με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb», θα μας ξεναγήσει στα μονοπάτια της έρευνας του πρώιμου σύμπαντος.

To James Webb (JWST), τέθηκε σε λειτουργία πριν από δύο χρόνια, «τροφοδοτώντας» την ανθρωπότητα με απίστευτες εικόνες από τα βάθη του γαλαξία και την επιστημονική κοινότητα με τις πρώτες ψηφίδες ενός χάρτη των αρχαιότερων δομών του σύμπαντος. Και στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει με αυτό, η Dr. Kartaltepe, θα μας παρουσιάσει πώς το JWST έχει ήδη επεκτείνει τα όρια της κοσμικής μας επικράτειας, πέρα από ό,τι μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε δυνατό. Θα μας μιλήσει επίσης για τις συνέπειες που έχουν οι εν λόγω ανακαλύψεις στην κατανόηση της γένεσης του σύμπαντος.

Θέλετε να ακροβατήσετε στα νέα όρια του σύμπαντος με την καθοδήγηση της αστροφυσικού του JWST, Jeyhan Kartaltepe; Ανακαλύψτε μία διαστημική Ιστορία Αλλαγής στο Athens Science Festival.

Σχετικά με την Dr. Jeyhan Kartaltepe

Η Dr. Jeyhan Kartaltepe είναι αστροφυσικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Πολυκυματικής Αστροφυσικής του Rochester Institute of Technology. Η έρευνά της επικεντρώνεται στην παρατηρησιακή αστρονομία και την εξέλιξη των γαλαξιών. Είναι επικεφαλής ερευνήτρια στο πρόγραμμα Cosmic Evolution Early Release Science Survey και στην έρευνα COSMOS-Webb που διεξάγεται με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Κυριακή 21 Απριλίου 2024 | Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» | Ώρα: 19:15

Κλείστε θέση!