Workshops of Change για Εκπαιδευτικούς: Η βιωσιμότητα στην τάξη

7 Απριλίου, 2024 ΝΕΑ

Καθώς ο πλανήτης μας έρχεται ολοένα και συχνότερα αντιμέτωπος με πρωτοφανείς περιβαλλοντικές προκλήσεις, οι εκπαιδευτικοί μας έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν τις επόμενες γενιές προκειμένου να υιοθετήσουν μία πιο υπεύθυνη στάση ζωής.

Ωστόσο, πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε αποτελεσματικά την εκπαίδευση για τη βιωσιμότητα στην τάξη; Στο Athens Science Festival 2024, μέσω μίας σειράς Workshops of Change για Εκπαιδευτικούς, θα ανακαλύψετε πρακτικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε έναν ουσιαστικό διάλογο για τη βιωσιμότητα στην τάξη. Εμπνέοντας τη νέα γενιά υπεύθυνων πολιτών που θέλουν να κάνουν τη διαφορά για τον πλανήτη μας.

H Alpha Bank, μέσα από το εργαστήριο «Κυκλική οικονομία στη Πράξη» θα μας μιλήσει για την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης που θα μας επιτρέπει να αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο στο έπακρο. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι εκπαιδευτικοί –χωρισμένοι σε ομάδες–, θα ανακαλύψουν πρακτικές κυκλικής οικονομίας, εστιάζοντας στο σχολείο, ενώ θα εξοικειωθούν και με εκπαιδευτικές τεχνικές που μπορούν να αξιοποιήσουν στην τάξη τους. Επιπρόσθετα, θα γνωρίσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία στην πράξη», το οποίο έχει στόχο την εξοικείωση εκπαιδευτικών, μαθητριών και μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Είναι δεδομένο ότι το σχολείο αποτελεί για τα παιδιά έναν ιδιαίτερα σημαντικό περιβάλλον, όπου περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους. Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας μέσα από τη σχολική ζωή να αναπτύξουν συνήθειες που θα μεταφέρουν στην οικογένεια και την καθημερινότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας έχει σχεδιάσει το δίωρο διαδραστικό εργαστήριο «Δημιουργία Σχολείων μηδενικών αποβλήτων», για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Μέσα από ένα workshop βιωματικής και συνεργατικής μάθησης, θα παρουσιαστούν οι αρχές ενός βιώσιμου τρόπου ζωής χωρίς απόβλητα, με βάση τις πρακτικές της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.

Να προωθήσει τη συμπόνια προς όλα τα ζωντανά πλάσματα, να προάγει την κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών και πεποιθήσεων και να εμπνεύσει κάθε άτομο να αναλάβει δράση για να κάνει τον κόσμο καλύτερο μέρος, φιλοδοξεί η Δρ. Jane Goodall μέσα από το Roots & Shoots. Το εν λόγω πρόγραμμα που υλοποιείται σε 100 χώρες με περισσότερα από 1.000.000 ενεργά μέλη, αποτελεί μία διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο της οποίας οι νέοι αναλαμβάνουν διάφορες δράσεις με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Στο πλαίσιο του Athens Science Festival, σας καλούμε να γνωρίσετε το Roots & Shoots, το οποίο στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, και να ανακαλύψετε πως η μάθηση και η κοινωνική προσφορά δημιουργούν ενεργούς πολίτες, πρόθυμους να αναλάβουν δράση για την επίλυση προβλημάτων της τοπικής κοινότητας. Και –γιατί όχι;– να σας εμπνεύσουμε με τη σειρά μας να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα Roots & Shoots με επίκεντρο την κοινότητα του σχολείου σας.

Είστε εκπαιδευτικός; Σας περιμένουμε στο Athens Science Festival 2024 με Tales και Workshops of Change ειδικά σχεδιασμένα για εκπαιδευτικούς με επίκεντρο την βιωσιμότητα στην τάξη.

Ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ και κλείστε σήμερα θέση!

Το Athens Science Festival 2024 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών καθώς και με την υποστήριξη της COSMOTE ως μεγάλου χορηγού.