Tales of Biosciences στο Athens Science Festival 2024

13 Απριλίου, 2024 ΝΕΑ

Καθηλωτικές ομιλίες, διαδραστικά workshops και εκθέματα για όλες τις ηλικίες, συνθέτουν «Ιστορίες Αλλαγής» με επίκεντρο τις Επιστήμες (της) Ζωής, στο επετειακό ASF που θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 21 Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων!

Κάθε επέτειος αποτελεί και ένα ορόσημο, μία πολύτιμη ευκαιρία να διδαχθούμε από το παρελθόν, να γιορτάσουμε το παρόν και να οραματιστούμε το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, το Athens Science Festival, το οποίο κλείνει φέτος τα 10 του χρόνια, επιστρέφει από 16 έως 21 Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με καθηλωτικές «Ιστορίες Αλλαγής» που (από)κωδικοποιούν το θαύμα της ζωής!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι χρειάζεται για να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του ανθρώπινου οργανισμού, να ξετυλίξουμε τα μυστήρια των ασθενειών ή να σχεδιάσουμε το μέλλον της φαρμακολογίας και των στοχευμένων θεραπειών; Επτά διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες με πολυετή εμπειρία στην έρευνα, με χιλιάδες αναφορές στο έργο τους και με πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις στα παλμαρέ τους, έρχονται στο ASF για να μας διηγηθούν τις δικές τους «Ιστορίες Αλλαγής» με επίκεντρο τις Επιστήμες (της) Ζωής!

Ο διεθνώς καταξιωμένος καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, βραβευμένος για την έρευνά του στον τομέα της γενετικής, θα μας εισαγάγει στο ανθρώπινο γονιδίωμα, τη «σφραγίδα» της μοναδικότητας κάθε οργανισμού. Μέσα από την ομιλία του «Το γονιδίωμα του ανθρώπου στην υγεία και στην αρρώστια» θα μας αναλύσει γιατί ο καθένας από εμάς έχει το δικό του ξεχωριστό γονιδίωμα, το οποίο δε μοιάζει με το αντίστοιχο οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου. Θα μας εξηγήσει, επίσης, γιατί η ερμηνεία της εν λόγω ποικιλομορφίας συνιστά το «κλειδί» για να κατανοήσουμε την προέλευση των ασθενειών και να ανακαλύψουμε στοχευμένες θεραπείες.

Ο καθηγητής Γεώργιος Π. Χρούσος, Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας του ΕΚΠΑ, θα μας καθοδηγήσει στα μονοπάτια που έχει «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και οι αλλαγές του στην προωρότητα». Τι συμβαίνει κατά τους πρώτους μήνες της ζωής ενός βρέφους; Και πώς η διαδικασία αυτή διαφέρει σε περιπτώσεις πρόωρης γέννησης; Μέσα από την έρευνα του δρα Χρούσου θα ανακαλύψουμε πώς η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που συνδέουν την προωρότητα με ένα φάσμα φαινομενικά ασύνδετων νοσημάτων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καινοτόμες και εξατομικευμένες παρεμβάσεις για ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού – δεδομένου ότι οι πρόωρες γεννήσεις ανέρχονται συνολικά σε 15 εκατομμύρια κάθε χρόνο. H ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού ευρωπαϊκού προγράμματος MiniNo

Για την υπογονιμότητα σε σχέση με την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό της Ελλάδας θα μας μιλήσει ο Πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου «Μητέρα», Στέφανος Χανδακάς. Ως καθηγητής Γυναικολογίας, εξειδικευμένος σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο Δρ. Χανδακάς θα παρουσιάσει τη συμβολή της τεχνολογίας στον χώρο της γονιμότητας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Θα αναφερθεί, επίσης, στο σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καθώς και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο εν λόγω ζήτημα η κοινωνία των πολιτών, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Ο Δρ. Εμμανουήλ (Μανώλης) Δερμιτζάκης, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Υπολογιστικής Βιολογίας σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, θα μας μιλήσει για την «Καινοτομία στην ανακάλυψη φαρμάκων». Πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Μάθηση να διευρύνουν τα όρια της φαρμακευτικής έρευνας; Και πώς οι νέες αυτές τεχνολογίες γίνονται κτήμα της Big Pharma, αλλά και των μικρότερων εταιρειών βιοτεχνολογίας;

Η Δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη, Διευθύντρια Ερευνών, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Δενδρίτες, ΙΜΒΒ, ΙΤΕ χρησιμοποιεί υπολογιστικές προσεγγίσεις –αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης– για την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Μέσω της ομιλίας της θέμα «Αποκωδικοποιώντας τα μυστήρια της βιολογικής και της τεχνητής νοημοσύνης», θα μας καθοδηγήσει στη συναρπαστική εξερεύνηση του θαυμαστού κόσμου των εγκεφάλων – τόσο των βιολογικών όσο και των τεχνητών.

Ο Δρ. Γεώργιος Σκρέτας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοκαινοτομίας του ΕΚΕΒΕ “Αλ. Φλέμιγκ” και Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του ΕΙΕ, θα μας εισαγάγει στον κόσμο των βιοεπιστημών και της επιχειρηματικότητας με την ομιλία του «Ανακάλυψη φαρμάκων από βακτήρια». Πώς μπορούν μερικοί μικροοργανισμοί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων ενάντια στη νόσο Alzheimer ή στη νόσο Parkinson; Και ποιά είναι τα στάδια της εισαγωγής των φαρμάκων αυτών στην αγορά, ώστε να επωφεληθούν οι ασθενείς;

Ο Σωτήριος Καμπράνης, Καθηγητής Βιοχημικής Μηχανικής στο Τμήμα Επιστημών Φυτών και Περιβάλλοντος, στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης θα εστιάσει στη συνθετική βιολογία, που αναφέρεται στη δυνατότητα τροποποίησης γενετικών μικροοργανισμών με σκοπό την παραγωγή βιοϋλικών που χρησιμοποιούμε σήμερα. Μέσω της ομιλίας του «Από τη Συνθετική Βιολογία στη Πράσινη Μετάβαση» θα εξηγήσει πως αυτή η διαδικασία μετατρέπει απλή βιομάζα σε πολύτιμα προϊόντα και θεωρείται κρίσιμη για την πράσινη μετάβαση.

Οργανισμοί κάτω από μικροσκόπια από το European Molecular Biology Laboratory (EMBL)

Έχετε δει από κοντά οργανισμούς κάτω από μικροσκόπια; Πόσο μικροί μπορεί να είναι και γιατί άραγε δεν μπορούμε να τους δούμε με γυμνό μάτι; Το European Molecular Biology Laboratory (EMBL), το μεγαλύτερο εργαστήριο Επιστημών της Ζωής της Ευρώπης που μετρά περισσότερες από 110 ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες καταφτάνει στο Athens Science Festival με μικροσκόπια και καλεί μικρούς και μεγάλους επισκέπτες σε διαδραστικά παιχνίδια-εργαστήρια.

Το ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» μας εισάγει στον κόσμο των Επιστημών της Ζωής

Τι κοινό έχουν  οι ασθένειες που επηρεάζουν τα νευρικά μας κύτταρα, με τις παθήσεις του ματιού και το βιοφίλμ που σχηματίζουν τα μικρόβια για να προστατεύονται; Μήπως μπορούμε να σχεδιάσουμε φαρμακευτικές ουσίες που να αντιμετωπίζουν αυτές τις απειλές για την υγεία μας; Γνωρίζετε το μοναδικό ρόλο της φρουτόμυγας Drosophila melanogaster στη βιοϊατρική έρευνα; Πώς μπορούμε να ρίξουμε φως σε αρχαία μυστήρια και σύγχρονες προκλήσεις υγείας; Ελάτε στα περίπτερα ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» για να σας απαντηθούν όλα τα ερωτήματα για τον μαγευτικό κόσμο της χημείας και της βιολογίας!

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με Workshops of Biosciences

Επιπρόσθετα, οι μικροί αλλά και οι ενήλικοι επισκέπτες και επισκέπτριες του Athens Science Festival θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια εμπειρία του κόσμου των βιοεπιστημών το Παρασκευο-σαββατοκύριακο 19 με 21 Απριλίου. Την Παρασκευή 19 Απριλίου το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» “κερνάει” «Smoothies Εξωτικού DNA»: Ένα απολαυστικό «κοκτέιλ» διαδραστικής μάθησης γύρω από τις βασικές αρχές της Γενετικής. Ένα εργαστήριο για εφήβους που εγείρει καίρια ερωτήματα αναφορικά με τη Βιολογία. To Σάββατο 20 Απριλίου 2024 Η iGEM Thessaly 2024 και η πεταλούδα της αναλαμβάνουν να σε ταξιδέψουν στον κόσμο της Συνθετικής Βιολογίας.

Θέλετε περισσότερες «Tales of Change»; Σας περιμένουμε από τις 16 έως τις 21 Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με ομιλίες, εκθέματα και workshops που συνθέτουν καθηλωτικές «Ιστορίες Αλλαγής»! Η προπώληση έχει αρχίσει!

Το Athens Science Festival 2024 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών καθώς και με την υποστήριξη της COSMOTE ως μεγάλου χορηγού.

*Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα science news, ακολουθήστε τις σελίδες του ASF σε Facebook & Instagram και κάντε subscribe στο κανάλι του φεστιβάλ στο YouTube.

#asf #ASF2024 #AthensScienceFestival #TalesofChange #ASF10years

Δείτε το promo video του Athens Science Festival 2024

Δείτε το ολόκληρο πρόγραμμα του φεστιβαλ

Προπώληση εισιτηρίων στο more.com και το δίκτυο των μεταπωλητών του.

Πληροφορίες:
Τρίτη 16 έως Κυριακή 21 Απριλίου 2024
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 8€ στην προπώληση και 10€ στο ταμείο
ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 8€ στο ταμείο
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 30€ στην προπώληση και 32€ στο ταμείο
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ (ΟΜΙΛΙΕΣ) – ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4 (19:00 – 23:30) & ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4 (17:00 – 23:30): 18€ στην προπώληση και 20€ στο ταμείο
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ LATE NIGHT SCIENCE (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ) 20/4 – 21:30 – 23:00: 10€

Περισσότερα: www.athens-science-festival.gr.