Workshops of Change για Εκπαιδευτικούς: Οι νέες τεχνολογίες στην τάξη

3 Απριλίου, 2024 ΝΕΑ

Πόσο οικείες σας είναι έννοιες όπως Extended reality (XR), Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) και Artificial Intelligence (AI); Τι γνωρίζετε για την ενσωμάτωση τους στην εκπαίδευση και τους τρόπους που μπορούν να αλλάξουν τη συνολική διδακτική εμπειρία, τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για μαθητές και μαθήτριες; Στο Athens Science Festival 2024 παρουσιάζουμε τα Workshops of Change για εκπαιδευτικούς που εισάγουν τις νέες τεχνολογίες στην τάξη.

Ως μεγάλος χορηγός του Athens Science Festival 2024,η Cosmote, παρουσιάζει το workshop «COSMOTE CHRONOS – Επαυξημένη Πραγματικότητα στην Εκπαίδευση». Η COSMOTE CHRONOS είναι μια εφαρμογή, η οποία αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες να θαυμάσουν την Ακρόπολη και άλλα μνημεία που κοσμούσαν την Αθήνα στο απόγειο της δόξας της. Με οδηγό το παράδειγμα της COSMOTE CHRONOS, οι συμμετέχοντες στο ωριαίο workshop, θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τεχνολογίες αιχμής όπως η VR, η AR και η AI, αλλά και να κατανοήσουν πώς θα μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν, προκειμένου να μεταμορφώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, και να υιοθετήσουν έναν πιο δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο μάθησης.

Από την άλλη, το workshop που έχει σχεδιάσει το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά θα μας παρουσιάσει το ChatGPT, το ανοιχτό προς όλους ΑΙ chatbot που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον προσωπικό βοηθό μας. Με θέμα «Εκπαίδευση στην εποχή του ChatGPT», το workshop του Αθηνά απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις νέες τεχνολογίες ΑΙ. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, θα τους δοθεί η ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν στην πράξη με έναν διαλογικό βοηθό ΑΙ σε πραγματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τα διδακτικά τους καθήκοντα.

Προκειμένου να δημιουργήσετε μουσική, δεν χρειάζονται απαραιτήτως όργανα: Μπορείτε να παράξετε τον οποιοδήποτε ήχο με καθημερινά αντικείμενα, όπως το ποτήρι του καφέ σας, ένα μολύβι ή οτιδήποτε άλλο έχετε μαζί σας κατά την διάρκεια του workshop «Παίζοντας μουσική με την τεχνητή νοημοσύνη». Μέσα από το εργαστήριο, το οποίο διοργανώνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η εταιρεία Island Sounds θα αναδειχθεί η δημιουργική πλευρά ενός εργαλείου που εκτός από το να ψυχαγωγεί, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει δραματικά την εκπαίδευση.

Το workshop «augMENTOR: Τεχνητή νοημοσύνη και εκπαιδευτικοί: Σύμμαχοι ή εχθροί;» εστιάζει πιο συγκεκριμένα στη χρήση της ΑΙ στην εκπαίδευση. Η ομάδα του ευρωπαϊκού έργου augMENTOR, σας προσκαλεί σε μία δημιουργική ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών για το πώς η ΑΙ μπορεί να εμπλουτίσει και να ανανεώσει τις υπάρχουσες διδακτικές πρακτικές.

Τέλος, τη χρήση του XR, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μία νέα εκπαιδευτική εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες, θα μας παρουσιάσει το ειδικά σχεδιασμένο workshop «XR in education: Το μέλλον της εκπαίδευσης;». Το ευρωπαϊκό έργο XR4ED που προωθεί τη μάθηση μέσα από τεχνολογίες αιχμής και εργαλεία, μας προσκαλεί να μετατρέψουμε την αφηρημένη γνώση σε πρακτική εμπειρία και δεξιότητες.

Είστε εκπαιδευτικός; Σας περιμένουμε στο Athens Science Festival 2024 με Tales και Workshops of Change ειδικά σχεδιασμένα για εκπαιδευτικούς. Ελάτε να ανακαλύψουμε πώς με επίκεντρο την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην τάξη, μπορούμε να αλλάξουμε συνολικά τη διδακτική εμπειρία, τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για μαθητές και μαθήτριες.

Ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ και κλείστε σήμερα θέση!

Το Athens Science Festival 2024 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών καθώς και με την υποστήριξη της COSMOTE ως μεγάλου χορηγού.