“Tales of Change” με πρωταγωνίστρια την Τεχνητή Νοημοσύνη

22 Μαρτίου, 2024 ΝΕΑ

Τι είναι τελικά η Τεχνητή Νοημοσύνη; Ποιος είναι ο ρόλος της στη ζωή μας; Πώς μπορούμε, ως κοινωνία, να επωφεληθούμε από αυτή; Αυτά, είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα τεθούν στο επίκεντρο της 10ης διοργάνωσης του Athens Science Festival που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 21 Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Οι απαντήσεις θα έρθουν μέσα από ομιλίες, διαδραστικά εκθέματα και workshops, συνθέτοντας καθηλωτικές «Ιστορίες Αλλαγής». Κεντρικός τους άξονας το πώς το ΑΙ αλληλεπιδρά με το παρόν και διαμορφώνει το μέλλον.

Κάνοντας την αρχή, ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και ερευνητής στην Google DeepMind Δρ. Γιάννης Ασσαέλ θα εξηγήσει στο κοινό του ASF γιατί δεν φοβάται το ΑΙ, αποκαλύπτοντας πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του ευρύτερου καλού. Επιπλέον, η καταξιωμένη ερευνήτρια Δρ. Παναγιώτα Ποϊραζή, Διευθύντρια Ερευνών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Δενδρίτες στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), θα αποκωδικοποιήσει τα μυστήρια της βιολογικής και της τεχνητής νοημοσύνης, σε μία συναρπαστική εξερεύνηση του θαυμαστού κόσμου των εγκεφάλων.

Workshops για όλες τις ηλικίες

Με ποιον τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης μέσα στη σχολική αίθουσα; Πώς μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός μοντέλου μάθησης που επικεντρώνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των εκπαιδευόμενων; Ειδικά σχεδιασμένα workshops για εκπαιδευτικούς θα αναδείξουν τη δυναμικότητα του ΑΙ σε σχέση με την εκπαίδευση όπως το «Εκπαίδευση στην εποχή του ChatGPT» από το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το «GenAI: ένας βοηθός για κάθε εκπαιδευτικό»  από τους 100mentors και το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα augMENTOR με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη και εκπαιδευτικοί: Σύμμαχοι ή εχθροί;». Επιπρόσθετα, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ, διοργανώνει ένα workshop για παιδιά με θέμα «Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη;» προκειμένου να επικοινωνήσει στους μικρούς επισκέπτες του φεστιβάλ τους πλέον υπεύθυνους τρόπους χρήσης της.

 Διαδραστικά εκθέματα για το ευρύ κοινό

Παράλληλα, μια σειρά από διαδραστικά εκθέματα θα φωτίσουν τις πολλαπλές δυνατότητες του ΑΙ. Μεταξύ άλλων, το COSMOTE IT Innovation Center θα φιλοξενήσει τα robots Inno και Dinno, τα ανθρωποειδή robots που χορεύουν, χαιρετούν, μιλούν 14 γλώσσες και έχουν απίστευτο χιούμορ. Το project Firo από το 1ο και το 2ο ΓΕΛ Αργυρούπολης, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό και την πρόβλεψη πυρκαγιών. Η ανάδειξη της ανάγνωσης ιστορικών βιβλίων με τη χρήση AI από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και τον Σύλλογο πρὸς διάδοσιν Ὠφελίμων Βιβλίων και την Innews.

Τέχνη και Τεχνητή Νοημοσύνη

 Η τέχνη εισβάλλει σε νέα επίπεδα δημιουργικότητας με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αναπτύσσονται νέες μορφές εκφραστικότητας, συνδυάζοντας την ανθρώπινη έμπνευση με την αλγοριθμική δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτού του εξελισσόμενου τοπίου, στο Athens Science Festival φιλοξενούνται εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη συνάντηση μεταξύ τέχνης και τεχνητής νοημοσύνης. Στα workshop για ενήλικες «Ποιος το έγραψε καλύτερα; Ο Καβάφης ή το ρομπότ;» από την Digital World Summit Greece και το «Παίζοντας μουσική με την τεχνητή νοημοσύνη» από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα εξερευνήσουμε τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πρωτότυπη σύνθεση λογοτεχνικού κειμένου και μουσικής, αντίστοιχα. Τέλος, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την έκθεση φωτογραφίας του Βαγγέλη Ευαγγελίου με τίτλο «OFFshoot» σε ένα ποιητικό διάλογο συναισθηματικής και τεχνητής νοημοσύνης.

Θέλετε περισσότερες «Tales of Change» με πρωταγωνίστρια την Τεχνητή Νοημοσύνη; Σας περιμένουμε από τις 16 έως τις 21 Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με ομιλίες, εκθέματα και workshops που συνθέτουν καθηλωτικές «Ιστορίες Αλλαγής» για το πώς το ΑΙ αλληλοεπιδρά με το παρόν και διαμορφώνει το μέλλον.

Το Athens Science Festival 2024 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών καθώς και με την υποστήριξη της COSMOTE ως μεγάλου χορηγού.


*
Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα science news, ακολουθήστε τις σελίδες του ASF σε Facebook & Instagram και κάντε subscribe στο κανάλι του φεστιβάλ στο YouTube.

#asf #ASF2024 #AthensScienceFestival #TalesofChange #ASF10years